wat is het belasting voordeel van zakelijk inkopen buiten nederland en verkopen in nederland?

Hallo,

Hoe zit het belasting technisch en zakelijk gezien wanneer ik bijvoorbeeld een product in Duitsland koop en in Nederland wil verkopen ?
Vaak hoor ik dat Nederlandse bedrijven in Duitsland voor 0% btw producten inkopen .
Maar wat is het voordeel als je het aangekochte 0% btw product uit Duitsland weer in Nederland zakelijk wilt verkopen ?
uiteraad betaal je als bedrijf dan weer 21%btw bij verkoop maar kan je deze ten alle tijden weer terug vragen of hoe moet ik dat zien ?

Als voorbeeld.

Bedrijf koopt voor 0% btw in Duitsland product A
Bedrijf verkoopt in Nederland met 21% btw het product A
Bedrijf moet bij btw aangifte normaal gesproken 21%btw of product A afdragen aan de belastingdienst.
Bedrijf vraagt de 21% btw van product A bij kwartaal aangifte terug.

Mag dit ten alle tijden ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zit geen btw-technisch voordeel aan. Stel: Nederlandse ondernemer koopt product in bij Duitse ondernemer. Stel eur 100. NL-ondernemer ontvangt factuur van eur 100 met de Duitse omschrijving van "btw verlegd". (Engels: VAT reversed charged). Verplicht is de vermelding van de (geldige) btw-nummers van beide ondernemers op de factuur. Voor de btw-aangifte over zijn inkoop berekent de NL-ondernemer zelf de btw tegen het NL-tarief. 21% × eur 100 = eur 21. Dat bedrag geeft hij op 2 plaatsen aan in de aangifte. Bij (uit mijn hoofd) bij 4b als af te dragen btw (want die plicht is "verlegd" naar de NL-ondernemer) en bij 5b (de voorbelasting). +21 -/- 21 is natuurlijk 0 maar zo moet het worden ingevuld om het rond te krijgen. Die Duitse ondeneming moet van al dit soort transacties per btw nummer van de tegenpartij bij iedere aangifte een lijst maken die weer aansluit op het bedrag in zijn aangifte voor transacties die met btw verlegd zijn gefactureerd. En als de NL-ondernemer het product verkoopt aan een NL-ondernemer of consument is het een standaard btw-transactie, zoals alle andere binnenlandse transacties. Ook hier blijkt weer: voor een ("gewone") ondernener is de btw geen kostenpost en levert deze geen voor- of nadelen op. (Behalve als een klant niet betaalt maar daar is weer een andere oplossing voor). De ondernemer is voor de btw alleen een tussenpersoon voor de Belastingdienst. . . Voor de duidelijkheid: op zo'n factuur met "btw verlegd" staat dus geen btw-bedrag. Maar het is iets totaal anders dan "het nultarief" voor de btw.

Toegevoegd op 24 januari 2020 15:06: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100