Kan mijn moeder het kindserfdeel uitkeren tijdens leven en hoe kan ze achterhalen de hoogte van het bedrag ?

Bij overlijden van mijn vader 5jaar is er door de belastingdienst bepaald dat er geen erfbelasting verschuldigd is. Verder heeft mijn moeder en vader geen testament, erfdeel voor de kinderen ( ik en mijn zus)en moeder is niet vastgelegd.
Mijn moeder heeft nu het huis verkocht en wil het kinds erfdeel aan de kinderen uitkeren.
Kan dat zomaar en hoe kan ze het bedrag bepalen wat ze kan uitkeren.
Bedrag is verwacht ik lager dan 19000 euro pp omdat er toendertijd door de belastingdienst is aangegeven dat er geen erfbelasting moest worden betaald

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is simpel. Het gaat om het huis en de dagwaarde van het huis. Nu is het huis verkocht en dus de dagwaarde is bekend. En als er geen gekke dingen gebeurt zijn dan is de te uit te keren bedrag de overwaarde van het huis. Dus opbrengst van het huis minus de verkoopkosten en restschuld. Nu mag de moeder de helft houden. En de andere helft kan als kindserfdeel uitgekeerd worden. Maar tijdens leven dat gaat niet meer op, want een erfenis wordt altijd na overlijden uitgekeerd in dit geval van de vader. Alleen was destijds kort na het overlijden niet de bedoeling om het huis te verkopen. Toegevoegd na 8 minuten: Er zijn 2 kinderen, dus het kindserfdeel is 1 vierde van de overwaarde van het huis. Mogelijk dat nog een andere correctie plaats dient te vinden. Maar dat zal binnen de schenkingsvrijstelling vallen. De belastingdienst kan waarschijnlijk en ongetwijfeld het bedrag van de erfbelasting vrije deel noemen. Ook kan het zijn dat destijds het bedrag lager dan de vrijstelling was, maar nu door de overwaarde stijging meer is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100