Belasting betalen over rente erfenis?

Twaalf jaar geleden heb ik een erfenis toegewezen gekregen. Die is nu, 12 jaar later uitbetaald.
Moet ik over de rente die de erfenis heeft opgeleverd belastingaangifte doen?
Destijds is wel successierecht betaald.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je alleen successierecht hebt betaald en verder niets, hoop ik niet dat je er wordt 'uitgepikt' bij een controle van de Belastingdienst. Als je alleen, of samen met anderen, een erfenis hebt gekregen dan is er tot die erfenis verdeeld is een zogeheten onverdeelde boedel. Als je een aandeel hebt in die onverdeelde boedel en het bijv. 'box3' bezittingen betreft, dan had je jouw aandeel in die boedel daar al moeten aangeven, al die jaren. Dus stel dat de erfenis al bestond op 01-01-2005 (ook al had je er nog geen cent van gehad) dan had je daar al mee moeten rekenen in de belastingaangiften vanaf dat moment. Een voorbeeld dat op de site van de Belastingdienst wordt gegeven: "Een spaarrekening behoort tot de boedel die nog niet verdeeld is. Op deze spaarrekening staat op 1 januari 2013 € 1.000. Er zijn twee erfgenamen. Iedere erfgenaam geeft € 500 op in zijn aangifte als bezitting in box 3." Toegevoegd na 1 minuut: Bij een spaarrekening is het uiteraard zo dat er rente op wordt gegeven. Dus het 'spaarrekeningdeel' van die onverdeelde boedel was ieder jaar hoger geworden.

Als er sprake is van langstlevende en vruchtgebruik volgens het testament dan geeft de vruchtgebruiker het vermogen en dientengevolge in de belastingaangifte dat in box 3 aan. Na beeindiging, dus niet bij ontvangst, wordt het voor de vraagsteller belast in box 3. De notaris die betrokken was bij de bekendmaking van het testament kan uitsluitsel geven.

De erfenis die pas na 12 jaar wordt uit betaalt is 12 jaar lang vermogen geweest en dient 12 jaar lang elk jaar als vermogen aangegeven worden. Dus nee. De rente is geen inkomen, dus geen belasting. Maar mogelijk moet met terug werkende kracht over het vrij gevallen vermogen toch belasting betaald worden. En dat is op basis van de fictieve rendament. Ik ga uit dat 12 jaar lang de erfenis niet is doorgegeven aan de belastingdienst als vermogen. Mocht het wel 12 jaar lang aangeven zijn in box 3 of 12 jaar lang onder de vermogensgrens hebben gezeten dan hoeft er geen (extra) belasting over betaald te worden. Toegevoegd na 9 minuten: Natuurlijk maakt het uit hoe het vermogen op gebouwd is, want de belastingwet is in 12 jaar tijd veranderd en het ene vermogen is het andere vermogen niet. Want vermogen dat in een huis zit of vruchtgebruik van het vermogen is een ander verhaal. Dat vermogen 12 jaar vast zit is soms gunstig, want dan kan er hoge rendement op gehaald worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100