Ha Knut. Belastingen en dergelijke trekken zich niets aan van het aantal baantjes dat je hebt, alleen van het totaalbedrag. Dus als je met je eerste baan een stukje salaris in de 42%-categorie hebt (en dat heb je, als ik goed reken), dan komt van je tweede baan alles in die 42% categorie. Als je bij die tweede baan meer verdient dan (57585-42000=) 15585, komt alles wat je daarboven nog verdient in de 52%-schijf, los van de vraag waarmee je dat dan verdient.
Je moet ook nog even letten op twee administratieve dingen:
1- je tweede werkgever moet weten dat hij de tweede werkgever is. Er zijn namelijk aftrekposten die de werkgever moet verrekenen, maar waar jij maar 1 keer recht op hebt. Dus je tweede werkgever moet die niet verrekenen, want dat doet de eerste al. Bovendien zou hij per ongeluk de belasting die hij moet afdragen kunnen berekenen op basis van het laagste tarief, waardoor je een naheffing krijgt. Dus spreek met hem af dat hij meteen 42% inhoudt, dat scheelt jou een nare verrassing achteraf.
2- bijna alle werkgevers willen expliciet toestemming geven voor een tweede baantje. Dat staat in je arbeidscontract. Immers, als jij een baan neemt in het weekend, kan je eerste werkgever je nooit meer vragen om in het weekend te komen overwerken. Die tweede baan maakt je feitelijk dus wat minder waardevol bij je eerste baan. Werkgevers zijn over het algemeen huiverig bij 'concurrentie' door een tweede baantje.
Het voordeel van de horeca is wel dat je een deel van je inkomsten zwart in het handje krijgt (de fooien), dus je zou ervoor kunnen kiezen om die niet op te geven als inkomsten. Wat ik om me heen zie is dat de meeste mensen voor extra inkomsten zorgen voor werk dat 'contanten' oplevert, om op die manier buiten de Belastingdienst om te werken. Maar dat is natuurlijk verboden, dus dit laatste is zeker niet bedoeld als tip.
Toegevoegd na 2 minuten:
3- ontbrak nog in mijn lijstje. Om het administratieve nadeel dat ik bij -1- noemde te voorkomen, kun je ook een Voorlopige Aanslag aanvragen.