Mag ik geld van eenmanszaak gewoon opnemen: 1. van zakelijke naar prive rekening overmaken 2. bij de bank van de zakelijke rekening opnemen

Mijn accountant maakt het niet helemaal duidelijk - ik denk dat hij wil wat meer centjes bij mijn gebrek aan de basis info over deze zaken verdienen, en dat kost 200 EUR per uur!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja heel simpel: een zakelijke rekening is niet eens nodig. Een eenmanszaak is niet een wettelijk geregelde vorm, je bent zelf de ondernemer. Je eenmanszaak kan dus helemaal niets bezitten, want alleen jijzelf bezit. Wel moet je met het oog op belastingen onderscheidt maken tussen zakelijke en niet-zakelijke uitgaven/ontvangsten. Met een zakelijke rekening is het veel overzichtelijker om je administratie bij te houden. Je kunt dus gewoon geld overmaken zoveel je wilt en zovaak je wilt, maar houdt dit wel goed bij in een administratie zodat je kunt verantwoorden.

Ja, dat mag. Handigste is om het van je zakelijke rekening als salaris over te maken naar je privé rekening. Wel oppassen dat je niet teveel overmaakt! Anders kan je in de problemen komen als je een belastingaanslag krijgt.

Ik denk dat het gebrek aan de basis je uiteindelijk nog veel meer zal kosten dan. Ik zal het proberen uit te leggen maar zonder basis is het niet verstandig een eigen bedrijf te starten: Je mag altijd zoveel geld opnemen als je zelf wilt van je zakelijke rekening. Als je die uitgave maar boekt onder Privé uitgaven. Vervolgens kijk je eind van het jaar hoeveel geld er binnen gekomen is, hoeveel er weer uit gegaan is aan bedrijfsuitgaven. Wat er over blijft wordt als privé inkomen gerekend. Let op. Dit is alleen zo bij een eenmanszaak. Bij andere rechtsvormen is dit weer een ander verhaal

Zeker, als je het maar in de boekhouding van jouw onderneming vermeld op een tussenrekening rekening courant privé m.v.v.: 'Opname privé'

Mag altijd, en het mag op beide manieren. Echter geef ik de voorkeur aan overschrijven naar mijn prive rekening omdat de geldstromen dan duidelijk te volgen zijn. Contant opnemen breng soms de vraag mee of het voor een zakelijke aankoop was, of een priveopname.

Ja je mag opnemen wat je wilt, als je het maar in de boekhouding terug kunt vinden. Laat er wel genoeg opstaan om de BTW eens in de 3 maanden te kunnen betalen, want als je dat niet kunt omdat je te veel hebt opgenomen krijg je een boete van de belasting. Of je moet het met je prive geld nog kunnen betalen, maar dat is heel lastig in de administratie verwerking.

Zoveel als je zelf wilt, zowel bij 1 als bij 2. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je je crediteuren op tijd betaalt, reserveert voor BTW afdrachten. Je moet ook reserveren om straks over je winst Inkomstenbelasting te betalen en premie ZVW.

Je mag geld opnemen, ja, en beide manieren (overboeken of contant opnemen) mogen. Je moet er echter wel op letten dat je je zakelijke rekeningen nog kunt betalen e.d.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100