verhuur koophuis aan ex-partner en huurtoeslag?

Ik zou graag mijn koophuis aan mijn ex-partner verhuren zolang zij niks heeft gevonden zodat ik een huurhuis kan huren voor die tijd.

Alleen kan mijn ex-partner de huur niet betalen zonder dat ze huurtoeslag ontvangt.

De vraag is dus kan ik mijn koophuis verhuren aan mijn ex-partner en kan mijn ex-partner hier huurtoeslag voor ontvangen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

1. Van belang is of u het verzoek tot echtscheiding al heeft ingediend (of al gescheiden bent) én dat u zich heeft laten uitschrijven uit de woning. Pas na echtscheiding + uitschrijving bent u niet langer fiscaal c.q. toeslagpartner meer. 2. Bovendien is van belang of de koopwoning volledig uw eigendom is (100%) Zo te lezen wel, maar als uw ex 50% eigenaar is van de woning is huurtoeslag niet mogelijk. Als op beide hierbovenstaande vragen bevestigend kan worden geantwoord is er waarschijnlijk huurtoeslag mogelijk. U bent immers geen fiscaal partners en toeslagpartners meer van elkaar. U bent dan de verhuurder van de woning. Dat maakt in principe geen verschil met verhuur door een woningbouwvereniging. Resteert of uw ex voldoet aan de algemene voorwaarden voor huurtoeslag. Volgens uw informatie is dat het geval. Toestemming van de bank wordt vrijwel uitsluitend gegeven als u verhuurt via de Leegstandswet. Dat kan maximaal voor 5 jaar. Op internet kunt u veel informatie hierover vinden. Googelen op: koopwoning + leegstandswet. Van belang is in uw situatie ook wie de hypotheekrente betaalt. Waarschijnlijk bent u dat. Volgens de echtscheidingsregeling kunt u nog maximaal 2 jaar na uitschrijving de hypotheekrenteaftrek voor de eigen woning toepassen. Slechts voor 50%, ook als u het volledige bedrag betaalt. De andere 50% kan eventueel in aftrek worden genomen als er een alimentatieverplichting van uw kant is. Ex moet dan de ontvangen alimentatie als inkomen opgeven. Ook over het eigenwoningforfait valt nog wel iets te vertellen, maar valt voorlopig buiten uw vraag. De woning blijft volgens de echtscheidingsregeling dus nog maximaal 2 jaar voor u in Box1. Daarna komt de woning in Box 3. Hypotheekrenteaftrek is voor u dan niet langer mogelijk, huuropbrengsten zijn vrij.

Bronnen:
http://financieel.infonu.nl/belasting/1153...
http://www.eigenhuis.nl/downloads/hypothee...
http://www.huislijn.nl/info/hypotheekrente...

Aanvulling De hoogte van de hypotheekrenteaftrek is afhankelijk van de percentage van eigendom van het huis. Dus als je 70% eigenaar bent van het huis, dan mag je maar 70% van de rente aftrekken. En als je 100% eigenaar bent, dan 100% aftrek. Zie voorbeeld van de belastingdienst.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100