Mijn werkgever houdt te weinig loonheffing in. Wie is aansprakelijk, mijn werkgever of ik?

Ik zit gedeeltelijk in de WIA en heb daarnaast parttime werk. Vorig jaar ontving ik twee aparte bedragen, een stukje WIA en een stukje loon. Dit jaar heb ik het UWV verzocht om de uitkering via mijn werkgever te betalen, omdat het dan goed zou gaan met de loonheffing. Zowel het UWV als mijn werkgever ging uit van de laagste belastingschijf, maar mijn totale bruto inkomen viel in de tweede belastingschijf. Gevolg: ik moet altijd terugbetalen. Met de werkgeversbetaling dacht ik dat dit probleem opgelost zou zijn. Maar nee dus. Mijn werkgever gaat uit van het jaarloon van vorig jaar (dus alleen het door haar betaalde loon), en die viel in de eerste belastingschijf. Dus ondanks dat ik elke maand WIA erbij krijg, gaan ze toch uit van de eerste schijf, dus schiet ik hier niks mee op, als ik alsnog een groot bedrag moet terugbetalen.

Toegevoegd na 1 minuut:
Wat ik dus bedoel met werkgeversbetaling is dat UWV de uitkering aan mijn werkgever betaalt, en mijn werkgever dus mijn bruto loon + de uitkering als 1 bedrag aan mij overmaakt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Jij lijdt in wat je hier beschrijft geen schade door de schuld van iemand anders, dus dit is geen aansprakelijkheidskwestie. Niemand is dus aansprakelijk. Jij als werknemer moet inkomstenbelasting betalen. Soms is het meteen duidelijk hoeveel dat is en wijzigt er bij de definitieve aanslag niet veel, maar soms zijn er bijzondere situaties waardoor je achteraf veel terugkrijgt of juist veel achteraf moet betalen. Bij dit soort situaties wil dat nog wel eens het geval zijn, hoewel meestal na één jaar de Belastingdienst wel uitgaat van de inkomsten van vorig jaar. Als dat niet het geval is (misschien juist omdat dit jaar de wijze van betaling anders gaat?) dan kan het inderdaad zijn dat je dat achteraf moet nabetalen. Gelukkig weet jij dit blijkbaar al vantevoren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Als je het niet prettig vindt om geld apart te moeten zetten en het in één keer te betalen, kun je altijd een voorlopige aanslag voor het lopende jaar aanvragen. Zie: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/aangifte_doen/voorlopige_aanslag_nieuw/voorlopige_aanslag_2014/voorlopige_aanslag_2014

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100