een cliënte van mij heeft een AOW uitkering. Moet ze daar belasting over betalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, ook over een AOW uitkering worden belasting en premies ingehouden. Het valt onder de Wet IB (inkomstenbelasting, zie bron 1) en er worden premies voor de ZVW (zorgverzekeringswet, zie bron 2) ingehouden. Wel geldt er voor een AOW uitkering een ander (lager) belastingtarief en kan je cliënte gebruik maken van andere heffingskortingen.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Over de wao uitkering wordt net als over loon belasting en premies ingehouden. Toegevoegd na 1 dag: wao=aow

Er moet over het AOW-inkomen gewoon belasting worden betaald. De AOW-premie hoeft niet meer te worden betaald. In het jaar dat men de AOW-leeftijd bereikt moet er nog wel AOW-premie worden betaald. De hoogte hiervan is afhankelijk van de maand waarin men de AOW-leeftijd bereikt (zie link) Door de kortingen komt de te betalen belasting over het AOW-inkomen uit op € 0, zowel voor een gehuwde / samenwonende AOW-er als voor de alleenstaande AOW-er. N.B: als er een klein aanvullend pensioen is tot zo'n € 11.000 kan een gehuwde / samenwonende AOW-er geld terugvragen van de belasting. Dat kan oplopen tot meer dan € 200. Ook zonder aftrekposten. Als men niet aangifteplichtig is, doet men er dus in deze situatie wel verstandig aan aangifte te doen.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Over de AOWuitkering wordt belasting geheven ( en Zorgverzekeringswet) maar de uitkering zelf wordt schoon uitbetaald. Als je naast AOW ook ander pensioen/inkomen hebt, dan worden daar uiteraard ook belasting en premies over geheven. Omdat dan de belastingvrije voet al is gebruikt, betaal je over het aanvullende inkomen opeens schrikbarend veel belasting.Maar nog altijd in een lager tarief tenzij je in een volgende schijf terechtkomt. Bij aangifte over een verstreken jaar kan je bij online aangifte exact zien wat er moet worden bijbetaald of teruggekregen als er aftrekposten waren. Je kunt altijd een proefberekening maken door de aangifte online in te vullen ( en niet op te sturen). Zie www. belastingdienst.nl.

Van de aow wordt belasting automatisch geheven conform het 19 % tarief, dit gebeurt door de SVB, als dit de enigste bron van inkomsten is wordt er rekening gehouden met een heffingskorting zodat er minder belasting wordt ingehouden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100