Moet ik het volledige bedrag van afvalstoffenheffing betalen als ik een van de kamers huur terwijl rest van de kamers leeg staat?

Hoi,

De situatie is als volgt; Ik woon in Rotterdam om kamers en heb onlangs aanslag gehad voor afvalstoffenheffing. Echter is de situatie zo dat er 3 kamers zijn waar er 2 van leeg staan. Ik weet dat ik officieel geen afvalstoffenheffing hoef te betalen maar dat de verhuurder dit moet doen. Maar de verhuurder heeft al aangegeven dat ik dit bedrag alsnog moet betalen. Mijn vraag is dan ook of ik het volledige bedrag aan afvalstoffenheffing moet betalen of alleen 1/3 deel omdat ik maar 1 kamer huur?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je geeft zelf al goed antwoord op de vraag. Ten eerste dient de verhuurder (wanneer het gaat om onzelfstandige verhuur) dit bedrag voor zijn rekening te nemen. Let wel dat het bedrag dan naar ratio is verdisconteerd in de servicekosten. Mocht je niet de weg van de huurbemiddeling willen bewandelen om de kosten bij de verhuurder te leggen dan zal ik voor jouw tweede optie kiezen. Het is dan schappelijk dat jij 1/3 betaalt en de verhuurder de rest. Je moet dit denk ik ook in het grotere plaatje zien. Wanneer de rest van het huis leegstaat ga jij ook niet de kosten betalen om de rest van de (leegstaande) kamers te verwarmen, draai jij ook niet op voor het leegstandrisico van de andere kamers etc. Kijk wel even goed op je aanslag of de gemeente er niet al rekening mee heeft gehouden dat het huishouden uit meerdere huurders bestaat.

De afvalstoffenheffing dient betaald te worden door elke huishouden in Rotterdam. Indien een huishouden uit meerdere personen bestaat, dan moet de heffing betaald te worden door de hoofdbewoner. Dat is in twijfel de oudste persoon die op het adres ingeschreven staat. In Rotterdam betaalt eenpersoonshuishouden evenveel als een meerpersoonshuishouden. En best kans dat jij samen met dan andere kamers één voordeur deelt, dus dan worden jullie gezien als een meerpersoonshuishouden. Ik kan niets terug vinden dat de verhuurder in Rotterdam verplicht is om de afvalstoffenheffing te betalen. Dat de gemeentelijke belastingdienst het wel best vind als de verhuurder het betaald en de kosten verdeeld over de huurders is een andere zaak. Wel kan het zijn jij samen je andere mede huurders zo laag inkomen hebt dat jullie recht hebt op kwijtschelding. Sorry op basis van gedeeltelijke leegstand heb je geen recht op vermindering.

Bronnen:
Bijbaantje bij een gemeentelijke belastingburo.
http://www.rotterdam.nl/product:afvalstoff...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100