Mogen mijn ouders €14.000 aan mijn man lenen voor zijn studieschuld en mag mijn man dit geld binnen 2 jaar weer teruggeven zonder gedoe?

Beetje vreemde vraag dit denk ik maar goed.

Mijn ouders willen dus €14.000 betalen aan de studieschuld van mijn man zodat wij een hypotheek kunnen krijgen. Als mijn man binnen 2 jaar zijn diploma haalt krijgt hij dit betaalde geld terug. (Hij heeft namelijk een schuld open staan doordat hij een prestatiebeurs heeft ontvangen)

Dus als hij dat diploma heeft kunnen wij zonder pardon die €14.000 weer aan mijn ouders terug geven.

Mag dit? Of gaat de belastingdienst dan zeiken?

Toegevoegd na 1 minuut:
Oh ja, de hypotheekverstrekker is op de hoogte van de studieschuld, deze hebben we eerlijk opgegeven i.v.m. de Nationale Hypotheek Garantie. Dus vandaar dat deze word mee gerekend.

En die €14.000 is dus eigenlijk een soort van lening, alleen zonder dat de bank dat weet, zij denken dat het een gift is om de studieschuld te verlagen. Maar de hele schuld vervalt dus als het diploma behaald is.

Toegevoegd na 9 uur:
De reden dat we die €14.000 willen lenen is doordat ik problemen heb gekregen met mijn werkgeversverklaring. Ik heb nog geen vast dienstverband en ben net verkocht met mijn hele afdeling aan een ander bedrijf.

Nu is de bank bang dat ik ontslagen word, en ze willen dat onze studieschuld met €14.000 naar beneden gaat, anders krijgen we geen hypotheek. Daarom deze kromme constructie.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De geldgever en geldnemer moeten een overeenkomst opstellen en ondertekenen. De geldgever neemt dit op als beztitting in box 3 (vordering) en de geldnemer als schuld in box 3. De belastingdienst kan altijd vragen stellen en dat is niet te voorkomen. Maar wat schiet je met deze constructie op? Of je nu een studieschuld hebt of een schuld wegens een lening? Dat is voor een hypotheekverstrekker toch hetzelfde? Een lening moet worden afgelost en als dat 2 jaar lang niet gebeurd, kan de Belastingdienst deze constructie als onderhandse schenking aanmerken! Bezint eer ge begint, zou ik willen zeggen! mvg Peter D. Toegevoegd na 1 uur: Wat je wel zou kunnen overwegen is om een zgn. particuliere lening afsluiten , waarbij de rente die je overeenkomt, onder voorwaarde als eigenwoningrente aftrekbaar is, Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo ben je verplicht om bepaalde gegevens van de lening aan de inspecteur te verstrekken, zoals het bedrag van de schuld, het aflossingsplan, de rente (moet wel een marktconforme rente zijn) en het BSN van degene uit je familie, die aan jou de lening verstrekt. Toegevoegd na 1 uur: Tot slot. Als je geinteresseerd bent, zoek maar eens op " art. 3.119g Wet IB 2001" .Verder: In artikel 17b van de uitvoeringsregeling IB kun je lezen aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Bronnen:
NTFR

Dat ligt aan de situatie. Zoals ik het begrijp gaat het hier over schenken, daar moet mogelijk schenkbelasting over betaald worden. Op de site van de belastingdienst heb ik het nagekeken volgens bovenstaand verhaal. Mijn vermoeden is dat je hierover geen belasting hoeft te betalen. Natuurlijk kan het nooit kwaad om het zelf uit te rekenen: http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/schenkbelasting/ Toegevoegd na 3 minuten: Op de vraag of je man dit binnen 2 jaar mag terugeven zonder gedoe vind ik het moeilijk een antwoord op te geven. Mijn vermoeden is van niet, maar de spelregels zijn onderhevig aan veranderingen; de rede dat ik geen harde ja of nee durf te zeggen.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/...

Hier is geen sprake van een schenking, maar van een lening c.q. vordering. Er mag sowieso geleend worden. De lening kan worden opgenomen in de belastingaangifte. Zal waarschijnlijk geen effect hebben op de aangifte. De vordering MOET door de geldgever worden aangegeven in de aangifte. En vermeerdert het vermogen Box 3 met € 14.000 Er moet volgens regelgeving een rentepercentage worden afgesproken. Het is aan te raden een schriftelijk document op te stellen waarin o.a. opgenomen de hoogte van de schuld, hoe er afgelost gaat worden en natuurlijk het rentepercentage. Geen enkel probleem dus de € 14000 te lenen. Tip: bij een rentepercentage van bijvoorbeeld 5% is de rente op jaarbasis € 700. Dit bedrag valt binnen de schenkvrijstelling aan derden (ruim € 2000) en kan in een afzonderlijke geldhandeling teruggestort worden. (terugboeken)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100