Woon ik nu wel of niet officieel samen?

bij het invullen van de aangifte voor de belastingdienst, wordt de vraag gesteld of ik in 2012 samen woonde. nu is het zo dat ik bij mijn vriend in 2011 ben gaan wonen en dat ik me via de gemeente ook bij hem heb ingeschreven.
we wonen dus samen maar hebben geen samenlevingscontract of dergelijke.
moet ik nu wel of niet invullen dat ik samen woon?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je moet hier in dit geval aangeven dat je samen woont. De aard van de relatie (geen samenlevingscontract), maakt niet uit. Je voert een gemeenschappelijk huishouden. Toegevoegd na 7 minuten: Als je samenwoont zonder samenlevingscontract ben je echter geen fiscaal partners, wat betekent dat je bepaalde aftrekposten niet mag verdelen over elkaar. Met een samenlevingscontract ben je fiscaal partner. Je doet dan allebei onafhankelijk van elkaar aangifte. Als je geen fiscale partners voor de inkomstenbelasting bent kan je nog wel toeslagpartner zijn voor toeslagen. Zoals je jouw situatie beschrijft woon je wel samen, maar ben je geen fiscaal partner of toeslagpartner. Als dat fiscaal voordelig is zou je een samenlevingscontract kunnen opstellen. Dat kan sowieso geen kwaad als je samen woont. Toegevoegd na 10 uur: Naar aanleiding van de discussie onder reactie een korte samenvatting waar je waarschijnlijk meer aan hebt: 2012: samenwonend, wel toeslagpartners - geen fiscaal partners 2013: samenwonend geen toeslagpartners - geen fiscaal partners Je doet nu aangifte over 2012.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/tr...

Je woont voor de belastingdienst samen als "je samen een huishouden voert". Dat is bij jullie inderdaad het geval, omdat jullie samen een huishouden zijn, er vanuitgaande dat jullie samen eten/slapen nuts betalen etc.

Dat hangt er vanaf. Als je samenwoont (en ook bent ingeschreven op hetzelfde adres) zonder dat er sprake is van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of een notarieel samenlevingscontract, ben je in sómmige gevallen fiscaal partner, en in andere niet. In dat geval ben je fiscaal partner als: "U bent ongetrouwd en staat allebei op hetzelfde adres in de GBA ingeschreven en u voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden: -U hebt samen een kind. -1 van u heeft een kind van de ander erkend. -U bent bij een pensioenfonds aangemeld als pensioenpartners. -U bent samen eigenaar van een eigen woning. -Op uw adres staat ook een minderjarig kind van 1 van u beiden ingeschreven (samengesteld gezin). Let op: geldt deze situatie voor u? Maar is er sprake van verhuur op zakelijke gronden? Dan bent u geen fiscale partners. U moet dan een schriftelijke huurovereenkomst hebben. -U was het jaar ervoor al fiscale partners." (Bron: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/hoe_werkt_inkomstenbelasting/fiscaal_partnerschap_2012_en_2013/wanneer_bent_u_fiscale_partners/voorwaarden_fiscaal_partnerschap/voorwaarden_fiscaal_partnerschap) Oftewel: in jullie situatie ben je fiscaal partners als er a) een kind/kinderen zijn, waarbij het kind van jullie samen is, of in elk geval erkend door de ander, of op hetzelfde adres staat ingeschreven, b) als je pensioenpartners bent, of c) als je samen een koophuis hebt. Verder ben je waarschijnlijk wél toeslagpartner in deze situatie, dat ben je eigenlijk al zodra je minimaal zes maanden een gezamenlijke huishouding voert (dus: kosten deelt, samen eet, samen het huishoudelijk werk doet, etc. terwijl er geen sprake is van onderhuur of een kostadres). Terecht wordt hier in andere antwoorden al uitgelegd dat dit twee verschillende dingen zijn. Jouw vraag gaat over de aangifte, daar is dus het al dan niet zijn van fiscaal partner relevant, en niet het zijn van toeslagpartner.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100