Mijn inkomen is niet belastbaar, hoe zit het nu met giften?

Ik ben student en daardoor is mijn inkomen uit werk volgens mij niet belastbaar. (Ik krijg loonheffingskorting). Giften zijn aftrekbaar van je belastbaar inkomen maar dat heb ik dus volgens mij niet. Krijg ik nu geld van mijn giften terug of niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je geen inkomsten hebt dus geen aangifte hoeft te doen kun je ook niets aftrekken.

Je kan hele verhalen hierover houden. (zie hierboven) Maar als uw inkomen minder is dan ruim € 6000 is er door de heffingskortingen geen belasting verschuldigd. En dan kan je € 1000, €1000 of € 10.000 giftenaftrek hebben, de te betalen belasting is en blijft € 0. Een eventueel negatief resultaat schuift ook niet door naar een volgend jaar zoals bij de persoonsgebonden aftrek. En er is geen belastingteruggave mogelijk zoals bij de TSZ-regeling bij aftrek specifieke zorgkosten. M.a.w.: de aftrekpost giften kan bij een inkomen van minder dan ruim € 6000 niet worden verzilverd. Toegevoegd na 15 minuten: persoonsgebonden aftrek in het antwoord hierboven moet zijn: aftrek specifieke zorgkosten.

Bovenstaande antwoorden zijn wel juist maar niet volledig genoeg. Want om te beginnen zou er ook een drempel gelden voor aftrek van je giften. Dus stel je hebt € 500,00 gegeven dan nog zou je geen € 500,00 kunnen aftrekken maar boven de voor jouw inkomen geldende drempel. Tenzij je de giften notarieel zou hebben laten vastleggen voor 5 jaar, dan waren ze wel volledig aftrekbaar. Maar ook al heb je nu geen belastbaar inkomen dan zou je door middel van zogenaamde "middeling" als je de komende 2 jaar wel belastbaar inkomen zou gaan genieten de te betalen belasting uit kunnen laten smeren over die 3 jaar (moeten wel aaneengesloten jaren zijn) zodat mogelijk alsnog teruggave mogelijk zou kunnen zijn. Eerlijkheidshalve moet ik hierbij wel opmerken dat je dan een goed betaalde baan zou moeten krijgen, want ook hier geldt weer een drempel (van rond de € 545,00) waarboven pas teruggave zal worden gegeven. Op de site van de belastingdienst kun je alles wat je wilt weten hierover vinden en dikwijl kan de belastingtelefoon 0800-0543 je vragen beantwoorden. Maar helaas worden daar heel veel fouten gemaakt of weten ze het antwoord toch niet altijd juist te geven.

Bronnen:
www.belastingdienst.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100