Ik leen van mijn ouders 15.000 euro over een periode van een jaar. Ik ga dit geld terugbetalen. Zijn hier belastingen mee gemoeid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als jij geld leent van je ouders heeft dat geen invloed op de belastingen. Het is gewoon een verschuiving van vermogen, en dat kan zonder dat je belasting betaalt of terugkrijgt. Je moet dan wel een contract opstellen, waarin bepaald wordt wat de periode is van terugbetaling en hoeveel rente ermee is gemoeid. Mocht je willen afspreken met je ouders dat je geen rente hoeft te betalen moet je in dat contract zetten dat het geld altijd direct opeisbaar is. Doe je dat niet zal de belastingdienst eisen dat je rente gaat betalen.

Tussen de 18de en 35ste verjaardag van het kind kunnen ouders eenmalig € 22.760 belastingvrij aan hun kind schenken. Dus of je het nu gaat terugbetalen of niet, mag dat één keertje zonder dat je last hebt van belastingen.

Over geleend geld heft de fiscus geen inkomstenbelasting. Hoe het momenteel kommatechnisch precies zit weeknie maar voorheen kon over elke lening de rente afgetrokken worden van het belastbaar inkomen voor de fiscus. In het geval van een huis is dat nog steeds zo: de hypotheekrenteaftrek. Voor je ouders geldt wel dat als er rente geheven wordt dat formeel inkomsten zijn dus belastbaar. Maar mocht je met je geleende geld bijvoorbeeld op het Waterlooplein een schilderijtje aanschaffen dat later een Rembrandt blijkt te zijn dan wordt de waarde ervan wel gezien als vermogen. En dat is wel voor een paar procent belastbaar. Het is wel verstandig schriftelijk met je ouders vast te leggen dat er een bedrag geleend is.

je ouders moeten 1,2 % van het bedrag belasting betalen , het blijft hun vermogen ! alleen als het geld bedoeld is om een woning te verbeteren mag je de rente aftrekken, indien het bedrag voor consuptie besteed is,is de rente niet aftrekbaar. Toegevoegd na 3 uur: het hoeft geen hypothecaire lening te zijn, als er met rekeningen kan worden aangetoond de het bedrag aan het huis is besteed gaat de fiscus accoord. een hypothecaire lening geeft meer zekerheden wat betreft de terugbetaling bij verkoop van het huis b.v. bij een gewone lening kan men zeggen; jammer ik heb het geld niet om terug te betalen.

Het is geen schenking dus heb je met de belasting geen last.!

Als je geld leen van je ouders kunnen ze deze som aftrekken van het vermogen in box 3 en ze kunnen vervolgens de rente belastingvrij schenken als zijn de een jaarlijkse schenking,tot een bepaald bedrag,jij kunt het geld voor je doelstelling gebruiken die je zelf in gedachte hebt omdat consumptieve kredieten niet meer aftrekbaar zijn is het raadzaam om dit geld eventueel te gebruiken voor de eigen woning(dus bonnetjes sparen van de bouwmarkt,schilder etc)het geld hoeft hierbij niet in een keer uitgegeven te worden.

Ik heb er nog nooit van gehoord dat je dit moet melden bij de Belastingdienst. Je bent écht niet de eerste die geld leent van ouders. Als 't om 'n investering gaat (dat jouw ouders jou geld lenen voor jouw bedrijf) dan is het wél verstandig. Dan heb je 't over Tante Agaath enzo maar ik heb 't idee dat 't hier niet om gaat. Gewoon lekker lenen en lekker terug betalen (en, zoals dat bij veel papa's en mama's gaat: lekker renteloos!) en laat de Belastingdienst er maar lekker buiten. Contract opmaken? Moeten jullie helemaal zelf weten. Ook voor zoiets kan je naar 'n notaris maar dát lijkt mij wel erg ver gaan. Veel leengenot!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100