Waarom moet de staat 2 keer profiteren van het geld wat IK verdiend heb door hard te werken.

Als ik mijn hele leven hard gewerkt heb en daardoor een fortuin heb verdiend waar ik al belasting over betaald heb, mijn kinderen dat vervolgens erven als ik kom te overlijden, waarom moet de staat dan 2x profiteren van mijn zuurverdiende centen?!
Als mijn kinderen mijn geld erven moeten ze daar nogmaals belasting over betalen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je ziet het verkeerd. Oeps slechte binnenkomer. Het geld wat jij hebt, daar is al vele malen belasting over betaald. Voorheen was het namelijk iemand anders zijn geld. Ook betaal je belasting over de rente die jij ontvangt. Dus van geld die jij braaf NIET uitgeeft. Je moet het anders zien. Jouw kinderen verdienen geld. Namelijk jij geeft het ze. Zij hebben dus geld verdient en daar moet belasting over betaald worden. Je kan het niet meer zien als jouw geld. Het is hun verdienste. Elke euro die in omloop is, elke virtuele euro, daar is vele malen lang belasting over betaald. Namelijk ELKE keer als hij van eigenaar wisselt. De euries die jij aan jouw kinderen geeft, of die je kinderen krijgen als jij er niet meer bent, is een eigenaar wisseling.

Het lijkt me evident. Ze willen geld vangen... Er is natuurlijk een loophole. Het staat je vrij om je kinderen giften te geven terwijl je nog leeft. Volgens mij zijn echter hier wel beperking aan wat je jaarlijks mag geven...

Ha, die Harry1980; Sterker nog, als de erfgenamen het geërfde geld gaan uitgeven wordt er via de BTW nog een keer extra aan verdiend. Het waarom lijkt me duidelijk; overheden hebben nu eenmaal constant geld nodig. Maar het is duidelijk dat erfbelasting in het algemeen als de meest onrechtvaardige heffing wordt ervaren. Niet voor niets is er onlangs aan de tarieven en vrijstellingen gesleuteld om die lasten iets te verlichten. Maar vreemd te verklaren blijft het.

Er zijn een heleboel dingen in een land waar iedereen van profiteert (denk aan straatverlichting, politie) die betaald moeten worden. Dus daar profiteren jullie ook van mee. Daarnaast zijn er heel veel mensen die hun hele leven hard gewerkt hebben, maar geen fortuin eraan over houden omdat ze niet het geluk hebben van een baan die goed betaalt. Als jouw kinderen belasting betalen over hun erfenis, kunnen mensen in moeilijkere situaties ook geholpen worden, eerlijk toch dat het op die manier wat beter verdeeld wordt? Waarom zouden jouw kinderen recht hebben op allemaal geld waar ze zelf niks voor gedaan hebben, en de kinderen van hard werkende mensen in minder betalende beroepen niet?

In principe heb je natuurlijk volkomen gelijk door het oneerlijk te vinden dat er 2x belasting wordt betaald over je inkomen. Aan de andere kant zijn er weinig mensen die een erfenis ontvangen waar echt veel successierecht op wordt betaald. Vaak zie je dat grote erfenissen bestaan uit onroerend goed (een huis dat bijvoorbeeld in 1965 is gekocht en nu ineens veel waard is). Over de waardevermeerdering van dat onroerend goed is nooit belasting betaald. Nu komt die waarde ineens vrij voor de erfgenamen en die moeten wegens zogenaamde "bevoorrechte verkrijging" successierecht betalen. Als dit stukje "oneerlijke" belasting zou vervallen zou er een andere belasting weer omhoog moeten om de begroting van de regering sluitend te krijgen. Je kan het ook zo zien dat je lekker veel geld ontvangt waar je zelf niets voor hebt hoeven doen; behalve dan je ouders overleven.

Het is juist heel goed dat je als rijker persoon meer gaat bijdragen dan iemand weinig vermogen bezit. Ik vind dat een verplichting die je hebt aan dezelfde maatschappij die je in staat heeft gesteld het fortuin te vergaren. Het is logisch dat je meer terug gaat geven, dan iemand het minder heeft gedaan. Belasting is de enige manier om te zorgen dat we de 'zwakkeren' in de samenleving kunnen bijstaan en helpen. Dit heet socialistisch en hoort bij elk beschaaft en ontwikkeld land.

Met hard werken, verdien je geen fortuin helaas. Al het geld is van de staat, wij hebben het enkel in bruikleen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100