Een aftrekpost bij de inkomstenbelasting is geen vergoeding. Dat is een belangrijk verschil. Je krijgt namelijk geen geld van de belastingdienst, je krijgt teveel betaalde belasting terug.
Een rekenvoorbeeld: stel dat je 10000 euro verdient. Je betaalt daar dan (ongeveer) 3300 euro belasting over.
Stel nu dat je aftrekposten hebt, bijvoorbeeld ziektekosten die noodzakelijk waren maar toch niet vergoed werden, ter waarde van 1000 euro. Onze wetgever vindt dat je over die 1000 euro - die je immers niet kunt gebruiken voor je levensonderhoud - geen belasting hoeft te betalen. De belastingdienst verlaagd dan je belastbaar inkomen met die 1000 euro. Je hoeft dan maar over 9000 euro belasting te betalen, en dat betekent dat je maar 2970 euro inkomstenbelasting verschuldigd bent, in plaats van die 3300 die je al betaald had. Je zou dan dus 330 euro aan teveel betaalde belasting terugontvangen.
In werkelijkheid is het allemaal veel ingewikkelder, omdat er drempelbedragen gelden per aftrekpost, omdat bepaalde kosten met een vast percentage verhoogd mogen worden alvorens ze op te voeren als aftrekpost, etc.
Maar het principe is duidelijk: teveel betaalde belasting krijg je terug. Dat betekent dat je wel belasting betaald moet hebben. Bij de meeste 16-jarigen zal het zo zijn dat ze alleen al met alle heffingskortingen al het gehele bedrag dat eerder aan belasting van hun loon is ingehouden, terugkrijgen. Als je echt bijzondere kosten hebt gemaakt kun je dat trouwens alsnog opvoeren, dan blijft het staan voor het volgende jaar.
Maar de vraag is dan natuurlijk: héb je bijzondere kosten gemaakt? Het moet gaan om kosten die je daadwerkelijk zelf maakt, en omdat veel zestienjarigen nog thuis wonen, zijn het vaker de ouders die betalen dan de 16-jarigen zelf. Eventuele bijzondere ziektekosten als je een handicap hebt en je gebruikt hulpmiddelen die je niet (volledig) vergoed krijgt, zijn aftrekbaar. Maar alleen wanneer je zelf inderdaad deze hulpmiddelen betaald hebt, en niet wanneer je ouders dit gedaan hebben. In dat geval zouden zij deze kosten op kunnen voeren bij hun eigen aangifte.
Voor studiekosten geldt hetzelfde: als je zelf betaalt aan een opleiding die te maken heeft met je (toekomstige) beroep, mag je opvoeren. Dan moet je wel de vergoedingen eerst aftrekken, en je moet boven het drempelbedrag komen.
Als je veel giften doet, kun je dat mogelijk nog aftrekken.
Wil je weten wat er nog meer mogelijk zou zijn, volg dan onderstaande links:
- Bronnen:
-
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
-
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...