Belasting teruggave van iemand die al 7 jaar dood is?

Ik heb een hele serieuze, ernstige vraag.

Een paar jaar geleden (2003) is de moeder van mijn moeder overleden.

Vorig jaar kregen we ineens een brief kregen waarin stond dat we veel geld kregen, iets met inkomstenbelasting teruggave, van mijn oma, die gewerkt zou hebben in 2007. Het was even kort een bizarre situatie dus we zijn met de belastingdienst aan het bellen geslagen. Het was al snel niet meer grappig en mijn moeder werd voortdurend aan de dood van haar moeder herinnerd. Het heeft een EEUWIGHEID geduurd voordat ze ons met rust lieten. Mijn moeder had de dood van haar moeder afgesloten, maar deze mensen brachten het steeds opnieuw naar boven.

Maar uiteindelijk was het klaar, wat bleek: een meneer ergens in verwegistan had een 7 die erg op een G leek etc.

Vanmiddag kwamen we thuis en ja hoor. Er ligt een brief waarin staat dat wij een terugbetaling moeten doen van ongeveer 4500 euro.

Wat ik wil weten is, wat wij hier nu tegen kunnen doen. Als het aan mij ligt, wil ik deze mensen graag laten boeten voor het feit dat zij mijn moeder voortdurend zo overstuur maken. Ik zei de vorige keer dat ze mijn moeder met rust moesten laten en dat ik nóóit meer een brief van ze wilde ontvangen. Ik ben zó boos geworden, dat ze uiteindelijk ophielden, maar nu beginnen ze opnieuw. Kan ik hier iemand voor aanklagen? Wat gebeurd er als het weer een lange procedure wordt, zonder dat we betalen? We willen geen mensen aan de deur hebben.

Bedankt voor het advies.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dien hoe dan ook een bezwaarschrift in bij de INSPECTEUR van de Belastingdienst die in de aanslag is genoemd. Dien daarnaast ook een aanvraag om uitstel/opschorting van betaling in bij de ONTVANGER van de belastingdienst. Denk erom dit zijn twee verschillende instanties en alléén als je deze procedure aanhoudt hou je de deurwaarders van de deur. Leg daarnaast een klacht neer bij de Nationale Ombudsman waarin je copiën voegt van ALLE correspondentie die je hebt over deze zaak. Indien je het vervelend vind om dit allemaal zelf te doen kun je hiermee ook naar een belastingadviseur of een accountant. Deze kan het allemaal voor je regelen, maar hij zal daarvoor zeker een declaratie bij je indienen. Nat. Ombudsman Postbus 10870 2501 WB 's Gravenhage

Ik zou met een advocaat of rechtsbijstand of een raadsman die namens jullie het woord gaat voeren overleggen en die vervolgens de communicatie met de belastingdienst laten doen (als woordvoerder). Ik ben namelijk bang dat dit niet met een (paar) telefoontjes is op te lossen. Door het 'er tussen' plaatsen van een woordvoerder hoef je niet zelf met de belastingmensen te spreken waardoor jij en je moeder niet te emotioneel worden. Hierdoor kan het misverstand op een zakelijke wijze worden opgelost. De zaak is helder, en dat zou het bij de belastingdienst ook moeten zijn. Het is dus relatief snel op te lossen als je de juiste personen te spreken krijgt. In dit geval de betrokken belastinginspecteur of het hoofd van de belastingdienst in jouw regio. Veel succes met deze hele vervelende kwestie.

Ik zou bij de gemeente waar je oma is overleden,een akte halen,waar de datum op staat wanneer je oma is overleden.Verzamel zoveel mogelijk bewijs en ga dan met de brieven die je van de belastingdienst hebt gehad,naar het dichtbijzijnde belastingkantoor. Dit is de enigste raad die ik je kan geven....komt wel goed hoor!

Het beste is om hier helemaal niet op te reageren... Hoe stom het ook klinkt.. Je moeder en de rest van de familie zit hier helemaal niet op te wachten.. heel begrijpelijk allemaal.. dus niet op reageren..Reactie vraagt namelijk om emotie..En dat wil je niet..dus!!

Ik zou gewoon even langsgaan bij de belastingdienst en daar even de situatie uitleggen en vragen hoe het zit en of dit voor eens en altijd geregeld kan worden. Het heeft geen zin om op een agressieve toon deze mensen te benaderen. Waarschijnlijk is het een fout in het systeem. Heel vervelend maar ze doen het heus niet expres. Mocht het toch door blijven gaan dan even eerst een klacht indienen bij de belastingdienst en als dat niet helpt kan je je advocaat raadplegen voor advies.

Gewoon alle post die aan oma gericht is terugsturen met het bericht erop betrokkene is overleden op.... laat hen het uitzoeken. Niet gaan bellen niet schrijven, gewoon retour sturen. Op het moment dat er toch iemand aan de deur komt even slikken en keihard zijn dat betrokkene is overleden. Ik heb vaak contact met de belastingdienst en geloof mij hier is negeren beter als vriendelijke of boze brieven schrijven. Gewoon alle dreigementen negeren, ze zijn immers niet aan jullie gericht niet openmaken en retour.

Pijnlijk en bizar is dit zeker. Formeel kan iets van 7 jaar teruggevorderd worden door de fiscus. Helaas werken er ambtenaren die ook maar hun werk doen en dus fouten maken. Ik begrijp dat je dit persoonlijk opvat omdat het je raakt. Teken formeel protest aan (bezwaarschrift) en denk aan de termijn. Probeer er niet teveel door geraakt te worden, daarmee neemt alleen de pijn en de frustratie toe. Mocht de gewone bezwaarprocedure niet lukken , doe dan beroep op de "hardheidsclausule "dit is een wet die zegt dat als de wetgeving in een specifieke situatie tot een uitermate onredelijk gebeuren leidt, je onder dat mom kunt vragen van een heffing af te zien. Gebruik deze term echter wel letterlijk, als je daarom vraagt, gaat er in de ambtelijke molen een schakelaar om. Geen enkele ambtenaar wordt graag door de ombudsman op de vingers getikt.

Meteen de Nationale Ombudsman inschakelen. Tegen de belastingdienst en haar gewetenloze ambtenaren sta jij volslagen machteloos. Goede vraag +. Succes!

Hierbij kan een boekhouder, accountant, rechtsbijstand, wetswinkel, of een fiscalist helpen. Een van dat soort mensen vragen om dit af te handelen is beter voor je want dan heb je een "buffer" die het zakelijk voor je afhandelt. Anders zit je iedere keer zelf tegen het plafond en dat is het niet waard.

Jullie hebben veel verdriet dat blijkt. Helemaal begrijpen deed ik je bericht niet maar als jullie geld hebben ontvangen dat voor een ander bestemd is dan moet je dat terug betalen. Helaas.

Ik kan uit deze gegevens niet helemaal opmaken of deze aanslag wel of niet terecht is op naam van je oma. Als zij is overleden in 2003 dan is het uiteraard een fout dat ze tot 2007 gewerkt zou hebben, en misschien hebben ze haar gegevens wel verward met die van iemand anders. Maar goed, dat weet ik niet zeker en daar is jullie probleem natuurlijk niet minder vervelend door. Allereerst: veel sterkte met deze vervelende situatie. Ik begrijp dat je boos wordt omdat jij en je moeder steeds aan de dood van je oma worden herinnerd. Maar besef dat je hierdoor het probleem niet oplost en misschien juist niet serieus genomen wordt door de belastingdienst. Boos worden gaat niet het effect hebben dat ze jullie met rust laten. Als de belastingdienst van mening is dat jullie dit geld moeten betalen dan zullen zij alle middelen inzetten om dit geld ook te krijgen. Het is een grote logge instelling waar veel mensen werken en waar helaas soms ook fouten worden gemaakt. Het idee wat iemand noemde om een tussenpersoon in te schakelen vind ik een goed idee. Dan zullen jullie emoties een minder grote rol spelen. Als je geen advocaat in kunt schakelen door de kosten zou ik me laten adviseren door een gratis onafhankelijk adviesbureau. Je kunt bijvoorbeeld naar het juridisch loket gaan, of zoek eens in je gemeente bij de plaatselijke welzijnsinstellingen. Meestal werken daar ook sociale raadslieden of iets dergelijks, die je gratis advies kunnen geven in deze kwestie. Als zij zien dat deze aanslag onterecht is afgegeven dan zal een advocaat een eventuele zaak ook wel winnen, waardoor jullie de kosten hiervan ook niet hoeven te betalen. Maar zover hoeft het misschien wel helemaal niet te komen. Zoals ik op kan maken uit je vraag is er nog niets anders dan een belastingaanslag. Je adviseur kan je dan helpen bij het schrijven van een bezwaarschrift dat hout snijdt. Als de aanslag voor een ander bedoeld is dan zal de belastingdienst dit oplossen op deze manier, zonder dat er een zaak van hoeft te komen. Ik weet niet zeker of een bezwaar schorsende werking heeft, dus dat je het bedrag niet alvast hoeft te betalen, maar als dat niet zo is kun je altijd een voorlopige voorziening aanvragen om te voorkomen dat je op de behandeling van het bezwaarschrift moet wachten, hier heeft de belastingdienst in sommige gevallen namelijk heel lang tijd voor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100