wat zijn de gevolgen als mijn nichtje (uit curacao)zich tijdelijk inschrijft op mjn adres (eenpersoonshuishouden) om een rekening ed te kunnen openen?

het gaat om een tijdelijke inschrijving in een eenpersoonshuishouden. Ze heeft een adres in nederland nodig om verzekering/ rekening en dergelijke te kunnen afsluiten. Ik wil haar graag helpen maar wil niets fouts doen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Een aantal dingen waar u op moet letten: Voor zowel de gemeentelijke afvastoffenheffing als de waterschapsbelasting zult u nu een meerpersoonshuishouden zijn. U krijgt dus een (extra) aanslag. Heeft u huurtoeslag? Dan geldt voor de maand(en) dat uw nichtje zich ingeschreven heeft dat haar inkomen meetelt bij het toetsingsinkomen voor de huurtoeslag. Heeft u zorgtoeslag? Als zij langer dan zes maanden ingeschreven staat dan kan het zij dat zij uw toeslagpartner zal worden, afhankelijk van of u een gezamenlijk huishouden voert. Heeft uw nichtje eerder in Nederland gewoond? En heeft ze Nederland met schulden verlaten? Dan kan het zijn dat er spoedig weer deurwaarders op de stoep zullen staan. Dat kan vervelend zijn. Huurt u een huis? Sommige gemeenten verlangen een akkoordverklaring van de verhuurder. Dat betekent dat u wellicht moet controleren of de verhuurder akkoord gaat met dat uw nichtje bij u komt 'wonen'. Anders kan u in de problemen met uw verhuurder komen. Heeft u een uitkering? Ook hierbij geldt dat de uitkeringsinstanties vrij snel een melding zullen krijgen van de wijziging van de gezinssituatie. Ook hier moet u dus pro-actief informeren over hoe u moet handelen en of het kan. Verder stelt de wet dat iemand zich bij de gemeente in moet schrijven op het moment dat hij of zij het grootste deel van de tijd op die plek verblijft. Die wet heeft geen tanden: als de gemeente vermoedt dat de inschrijving onjuist is zal het een onderzoek beginnen, waarbij het ergste wat kan gebeuren is dat zij van het adres verwijdert wordt. Er staat dus geen boete op. Maar let wel op instanties die voor het uitvoeren van hun wetten hun informatie baseren op de de gemeentelijke basisadministratie. Die heb ik hierboven genoemd.

Iedere Nederlandse staatsburger met een geldig paspoort zonder een vaste woon- en verblijfplaats kan zich tijdelijk bij een derde laten inschrijven middels een postadres. Een inschrijfadres is zoals gezegd bedoeld en zelfs verplicht voor elke Nederlander en niet-Nederlander met een geldig paspoort zonder vaste woon- en verblijfplaats. Uw nicht woont dan niet bij u, maar kan wel officiele post ontvangen, haar rijbewijs verlengen, of zelfs een Nederlandse auto op haar naam zetten. Uw huishouden blijft dan een eenpersoons huishouden. U kunt naar deze optie informeren bij de gemeente.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100