Waarom is er sprake van leeftijdsdiscriminatie bij het geleidelijk minderen van het uitbetalen van de AHK aan de minstverdienende partner?

AHK = algemene heffingskorting.

Elders: http://www.goeievraag.nl/vraag/bestaat-zoiets-aanrechtsubsidie.24347 lees ik:

Voor minstverdieners geboren na 1971 wordt deze regeling in de loop van 15 jaar, vanaf 2009, geleidelijk afgeschaft ("versobering uitbetaling algemene heffingskorting", met 6 2/3 procentpunt per jaar).

Wat is de reden van deze (in mijn ogen) tamelijk willekeurig gekozen leeftijdsdiscriminatie en belangrijker nog, wat is hiervoor de rechtvaardiging?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Regelingen moeten altijd ingaan op een bepaald moment en ja, als jij net buiten die regeling gaat vallen, zou je dat kunnen zien als leeftijdsdiscriminatie. Ik denk dat ze ervan uitgaan dat iemand beneden de 40 makkelijker aan een baan komt en ze willen gewoon alle mensen aan het werk hebben. Het is ook een vreemde regeling, want als je alleenstaand bent krijg je het niet, je komt er alleen voor in aanmerking als je partner het betaald. Dit soort "leeftijdsdiscriminatie" komt vaker voor, zo ook bij de weduwen en wezen wet, daarbij geldt bijvoorbeeld dat je voor 1 januari 1950 geboren moet zijn wil je er, nadat je eventuele kinderen 18 zijn geworden, nog aanspraak op kunnen maken. Die datum is deztijds gekozen omdat, volgens de overheid, iedereen die na die datum is geboren zich er tegen kan verzekeren. Ze hadden het ook in 1 keer af kunnen schaffen, ik denk wel dat dit dit rechtvaardiger is, hoe sneu ook als op 01 januari 1972 geborenen bent misschien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100