Wat een tegenvaller!

Werkgevers 'sparen' van iedere loonbetaling 8% om dit aldus opgespaarde bedrag in het voorjaar uit te betalen aan de werknemers als: Vakantiegeld! Leuk brutobedrag, maar dan blijkt dat de fiscus hierbij een stuk inhaliger is dan bij de heffing op normaal loon. Valt netto vaak vies tegen dus. De werkgever wordt hierdoor vaak 'scheef' aangekeken terwijl niet hij, maar het fiscaal systeem de boosdoener is.

Zou het daarom niet beter zijn om die 8% gewoon maandelijks als loon uit te betalen? Iedereen gelukkig (belalve de fiscus)!

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn bedrijven die dat doen.

Eenieder die het salaris en ook vakantiegeld op deze manier ( jaarlijks het vakantiegeld )krijgt mag blij zijn dat er door het bedrijf waar jij werkt niet ( nog niet ) gespaard hoeft te worden voor jouw maandelijkse loon.

Het systeem van vakantiegeld is op deze wijze ontworpen om er voor te zorgen dat in principe iedereen op vakantie kan, ook mensen zelf niet in staat zijn om het jaar door te sparen. Ook ik zou liever gewoon iedere maand 8% extra loon hebben en zelf bepalen wanneer ik mijn geld uitgeef, maar er zijn in deze wereld nog steeds genoeg mensen die niet goed genoeg met geld om kunnen gaan en dan in zo'n vakantieperiode diep in de schulden raken. De kwestie van de fiscus is overigens gewoon "omdat het kan".. Er is geen enkele reden te verzinnen waarom verplicht opgespaard loon bij uitbetaling in een hoger dan normale belastingschaal zal komen, maar toch wordt dit gedaan. Het mooie is dat iedereen er omstreeks mei altijd even over klaagt, maar tegelijk is wat je overhoudt toch nog een mooi bedragje, dus de meeste wanklanken verstommen ook weer heel gauw. Er is niemand die na het 2e-kamer reces een petitie indient, maar dat zou natuurlijk eigenlijk wel moeten gebeuren. Echter, als het geld niet via de belaste vakantiegeldregeling binnenkomt, zal het wel weer ergens anders vandaan moeten komen, en dan gaat gewoon de standaard belasting omhoog..

Uiteindelijk maakt het dan qua netto-loon over het hele jaar geen moer uit. De enige reden dat de fiscus inhalig lijkt is omdat vakantiegeld nou eenmaal 100% belast is met loonbelasting, terwijl je gewone nett-loon nog afhankelijk is van een aantal ingebouwde franchises. Als je gewoon 8% meer loon zou ontvangen betaal je daar ook de volle mep belasting op.

Gewoon aan het eind van het jaar een belastingformulier in vullen. Te veel betaalde belasting kan je zo terug krijgen. Je loon in die specifieke maand is verhoudingsgewijs erg hoog. Dus die maand betaal je ook evrhoudingsgewijs veel belasting. Uiteidnelijk dien je per jaar belasting te betalen. Dus dikke kans dat je te eveel eblasting hebt betaald en je het etrug kan vragen

Tututut, er wordt helemaal niet MEER van ingehouden.... De fiscus weet halverwege het jaar niet in welke schaal jij gaat uitkomen, dus ze pakken een hoge schaal waarmee ze dit belasten. ECHTER aan het einde van het jaar wordt er toch echt gekeken wat je betaald hebt EN wat je had moeten betalen eigenlijk. En het verschil krijg je terug (dus eigenlijk wordt het teveel betaalde belasting op je vak.geld met je teruggaaf verrekend) Het voelt alleen niet zo

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100