In België.
In veel andere landen wordt de deegbal vaak gevuld. In Afrika, Azië en Zuid-Amerika vind je een aantal zoete en hartige varianten:
Suriname en India: de ghul ghula.
Polen, Rusland en Armenië: de pączki.
Latijns-Amerika, Spanje en Guam: de buñuelo.
Portugal en Hawaï: de malasada.
De buñuelo is een van de weinige bollen die ook tijdens oud en nieuw wordt gegeten. De anijszaad en honing verraden dat dit geen Spaans recept is. Het is overgewaaid uit Noord-Afrika. De bewoners op het tropische eiland Guam maken de oliebol vooral met banaan. De Mexicanen strooien er bruine suiker en kaneelsiroop over en serveren hem op een dun bordje dat op oudjaarsdag tegen de muren aan wordt gegooid.
Toegevoegd op 30 december 2020 16:12: afbeelding
- Bronnen:
-
https://www.ad.nl/koken-en-eten/oliebol-an...
-
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oliebol