Waarom hebben scholen 2 dagen vrije dagen ivm Hemelvaart?

Ik zit op het Mbo Roc Mondriaan en op 9 mei en 10 mei 2013 hoeven we niet naar school. 9 mei is natuurlijk Hemelvaart, maar waarom is 10 mei ook een vrije dag? Uit nieuwsgierigheid wil ik het weten. P.s Wel heerlijk 2 dagen lang vrije dagen + 2 dagen weekend.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zoals u weet is 9 Mei een feestdag en dan is het in vele firma's en instellingen de gewoonte dat men een brugdag neemt om op die manieren 4 dagen thuis te zijn. Omdat die dagen nationaal vastliggen en er al een massa mensen thuis zijn heeft men in de (alle ?) scholen beslist dit ook te doen.

Natuurlijk is 9 mei Hemelvaartsdag en 10 mei vrijdag zou dan weer een werkdag zijn, maar veel bedrijven/instanties en scholen hebben eerder besloten om niet alleen op deze manier een lang weekend te creëren voor de ontspanning, nee dat was helemaal niet zo belangrijk, er is een ander belangrijk punt waarom dit vaker gebeurt: bezuinigingen. In dit geval gaat het om de vrijdag waarop bezuinigd wordt met electriciteit, geen licht en gas, geen kachel. Dat blijkt zoveel op te leveren dat veel andere bedrijven het in navolging ook doen. Antwoord Vrij i.v.m. bezuinigingen, geen stookkosten, geen elektriciteit spaart geld!

De dag na hemelvaart is vaak een vrije dag om dat het gewoon makkelijk is, en lekker om 4 dagen vrij te zijn. Vaak is deze dag één van de margedagen die vrij in te plannen zijn door scholen. Mijn zoon moest wél een keer die vrijdag naar school, omdat er geen marge dag meer over was. Maar men is zo gewend geraakt aan de vrije dag dat hier ontzettend veel commentaar op kwam.....

Dat de dag na hemelvaart bijna de gehele economie en scholen stil liggen heeft te maken met het feit dat in het verleden vele werknemers de dag na hemelvaart vrij namen en er een lang weekend van maakten. Heb persoonlijk nog meegemaakt dat de dag na hemelvaart nog gewoon gewerkt werd, dit nam steeds verder af totdat er nog maar een kwart van de werknemers over waren en de werkgever besloot (in samen spraak met de OR) om de dag na hemelvaart een verplichte vrije dag te geven. In het verleden was het op de scholen nogal wisselend, een school in een stad wilde nog wel eens gewoon open zijn maar de scholen in agrarische streken waren gesloten om de kinderen te laten helpen op het land met het planten van groentes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100