Was 15 augustus in Nederland een officiële nationale feestdag? Zo ja wanneer werd die dan afgeschaft?

Weet jij het antwoord?

/2500

In veel landen is 15 augustus een wettelijke feestdag. Het is de Maria-Tenhemelopneming. In de Rooms-katholieke Kerk is Maria-Tenhemelopneming een hoogfeest en wordt steeds op 15 augustus gevierd. In veel (katholieke) landen, waaronder België, Polen, Frankrijk, Luxemburg, Italië, Oostenrijk, Slovenië, Spanje en gedeeltelijk in Duitsland (in Saarland en gedeeltes van Beieren) is het een wettelijke feestdag. http://nl.wikipedia.org/wiki/Maria-Tenhemelopneming#Actuele_viering Maar dat geldt dus niet voor Nederland. Wat eventueel in Nederland herdacht wordt op 15 augustus is de capitulatie van het Japans leger in Indonesië, voormalig Nederlands-Indië in 1945. http://nl.wikipedia.org/wiki/15_augustus#Gebeurtenissen Toegevoegd na 22 minuten: Ook in Portugal is het een feestdag lees ik net :)

Ook in Griekenland is het een feestdag In de Grieks Orthodoxe kerk is Maria-Tenhemelopneming een hoogfeest en wordt steeds op 15 Augustus gevierd. In veel andere Orthodoxe landen op 28 Augustus.

Bronnen:
http://www.beleven.org/feesten/lijsten/lan...

Nee, het is geen officiële feestdag. Nederland is van origine een protestantse natie, dus het vieren van Maria ten Tenhemelopneming als katholiek feest is nooit in Nederland officieel gevierd. De Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 is geen reden geweest om er een nationale feestdag van te maken; immers, zo beredeneert men, op 5 mei wordt de algehele bevrijding al gevierd (en op 4 mei worden alle doden, waar ook ter wereld, gevallen door oorlogsgeweld herdacht). Het is dus geen officiële feestdag en is het ook nooit geweest.

Ook in Griekenland is het een feestdag..dus heeft niks met katholiek te maken maar met christendom. Maar in Nederland is deze geen feestdag omdat Nederland alleen in geld gelooft..hahahahahaha

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100