Tot wanneer mogen paastakken officieel staan?

Mijn vriend zegt tot Hemelvaart. Klopt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wanneer moet je een paasboom zetten? Sommige mensen houden Palmzondag – ook wel Palmpasen genoemd – aan als datum om de paasboom te zetten. Dat is de laatste zondag van de vastenperiode (de zondag vóór Pasen) en het begin van de zogenoemde Goede week, waarbij aan het begin van de heilige mis palmtakken worden gezegend. Er is echter geen officiële datum om de paasboom te zetten. Ook niet om hem te verwijderen trouwens. De meeste mensen laten hem twee tot drie weken staan, zelfs na Pasen.

Bronnen:
https://www.eieiei.nl/paasboom-dos-en-donts/

Paastakken hebben niets te maken met het Paasfeest, het feest van de opstanding van Christus. Daarom is het ook onzin om er een andere christelijke gedenkdag aan te gaan verbinden. De oorsprong van paastakken ligt in de meiboom. Een Germaanse cultus om een boom, die voor de lente met terugkeer van de zon en het opnieuw ontluiken van de natuur staat, te vereren. Losse takken zijn eenvoudiger in huis te tillen en te versieren dan een hele boom. Er bestaat geen officiële datum om de paastakken te verwijderen. De meeste mensen laten ze twee tot drie weken staan. Het lijkt mij de beste optie om de paastakken in huis te houden zolang ze mooi blijven. Als ze in water staan blijven de takken 3 tot 4 weken goed.

De palmtak, meestal buxus, verwijst naar de juichende mensen die langs de weg stonden bij Jezus' intocht in Jeruzalem. In de kerk wordt dit verhaal op Palmzondag voorgelezen. Dan worden palmtakjes gewijd. Iedereen neemt een gewijd palmtakje mee naar huis en plaatst het bij een kruisbeeld. Daar blijft het een heel jaar staan. Het palmtakje wordt ook wel in een vaatje gevuld met wijwater geplaatst of boven de deur opgehangen. Vóór aswoensdag wordt het weer meegenomen naar de Kerk en wordt het verbrand tot as. Het askruisje is dus de as van het palmtakje dat een heel jaar van het leven heeft - - meegemaakt -. Het is vooral een gebruik in de rooms-Katholieke Kerk. In het vieren van het geloof worden tekens en symbolen gebruikt, aan de speciale symbolen kan men het geloof herkennen.

Toegevoegd op 24 april 2019 10:35: bron, tekst
Bronnen:
http://www.rkkerkmeppel.nl/palmzondag.html
https://www.geloventhuis.nl/2012/van-palmz...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100