Waarom wordt er op scholen ook Kerst gevierd?

Hebben wij niet een scheiding van staat en kerk in Nederland?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, want er zijn nog steeds christelijke scholen in nederland dus er is geen scheiding van staat en kerk in Nederland die doordringt tot in de scholen. Verder is kerstfeest van oorsprong zelfs een heidens feest (vooral de kerstboom is heidens) dus het is eigenlijk heel logisch dat openbare scholen een kerstboom in de klas halen en kerstfrutsels maken en liedjes (niet christelijk) zingen. Het is juist NIET logisch dat kerken kerstbomen in huis halen ;) Toegevoegd na 1 minuut: Scheiding van kerk en staat betekent dat de staat en de kerk ieder hun eigen zaken regelen en zich niet met elkaar bemoeien of elkaar de regels voorschrijven. Het gaat bij deze scheiding dus in de eerste plaats om het organisatorisch en bestuurlijk gescheiden houden van deze twee grootheden. De overheidsdienaren bemoeien zich niet met de kerk en de dienaren van de kerk bemoeien zich niet met de staat. Scheiding van kerk en staat zegt niets over religie in de politiek en ook niet over religie op school!

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Scheiding_van...

Jouw vraag snap ik eigenlijk niet. Er zijn christelijke scholen, daar wordt het Kerstfeest gevierd omdat dan herdacht wordt dat Jezus werd geboren. En er zijn openbare scholen die vieren kerst omdat het daarna vakantie is. Een feest rond het licht in de donkere dagen. Dat heeft beide niets met de scheiding van staat en kerk te maken.

In het bijzonder onderwijs mogen religieuze overtuigingen worden uitgedragen. In het openbaar onderwijs hoort er feitelijk geen Christelijk kerstfeest gevierd te worden, evenmin als dat er een offerfeest mag plaatsvinden of wat voor andere religieuze viering dan ook. Nu is het zo, dat kerst in Nederland (net als in vele andere landen) het grootste feest is van het jaar. Ook mensen die niet Christelijk of gelovig zijn vieren kerst. Daarom mag er in het openbaar onderwijs wel een kerstfeest plaatsvinden. Wat daarbij van belang is, is dat het een feest is zonder religieuze toespelingen, liederen of verhalen. Natuurlijk kan de oorsprong van het feest wel verteld worden aan de leerlingen, net zo goed als dat kinderen in het openbaar onderwijs leren waar diverse religieuze stromingen uit ontstaan zijn. Ik werk op een openbare school, en wij vieren kerstfeest met de leerlingen door de school gezellig te versieren met (van oorsprong heidense) kerstbomen, de kerstman en een kerstdiner met de kinderen. Onze leerlingen zijn 100 % van allochtone afkomst, onze kinderen zijn vrijwel allen Islamitisch. Toch koken de ouders elk jaar met liefde en enthousiasme het kerstdiner voor de school. Wij zingen geen religieuze liederen, vertellen geen bijbelse kerstverhalen en gebruiken geen kerststal of engelen om de school te versieren. Kortom: Natuurlijk vieren openbare scholen ook kerstfeest. Vanuit de Westerse traditie. Maar we waken ervoor om daar een religieuze gebeurtenis van te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100