Waarin verschilt kerst 2010 met de zestiger jaren toe ik nog klein was

Ik ben aan het kerstboomversieren en dan komen aloude herinneringen boven.
Terwijl ik de piek in mijn handen heb denk ik, hoort die nog wel op een kerstboom van nu?
Is de kerstgedachte anders dan toen ik jong was? Waarom denkt men pas aan een ander als kerst in aantocht is??
Oude van brooddeeg gemaakte kerstfiguren, grof gemaakt en stukjes eraf, gemaakt door mijn kinderen op de kleuterschool terwijl ze nu al getrouwd zijn.
Deze en vele andere gedachten spoken zo door mijn hoofd terwijl ik de (nep)boom aan het optuigen ben.
Is dit herkenbaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat kan ik me dat nog goed herinneren, de kerst in de zestiger jaren. De boom, geurend, op het kleine tafeltje. Echte kaarsjes die brandden. Emmer water en spons achter een stoel in de directe nabijheid. Een kerstkoekje met een gat om een takje van de boom, voor op kerstavond. Fris gebadderd in de zinken teil, in pyjama nog even bij de boom. Je ogen tot spleetjes maken en dan had je zo'n grillige vorm van de vlammetjes. Wat zilveren ballen in de boom en wat engelenhaar, net verkrijgbaar in NL. De kachel brandde en op het houten wasrekje droogde de was bij de kachel. Moeder las een mooi kerstverhaal voor. En op eerste Kerstdag kwam het mooie servies te voorschijn en werd er een rollade aangesneden. De sfeer, de rust, de eenvoud. Pracht-herinering!

Kerst is een stuk commerciëler geworden. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het elk jaar veranderende aanbod van kerstartikelen. Ook zoeken veel mensen een van de kerstdagen het buiten de deur. Twee volle dagen gezellig thuis rond de boom zitten met familie wordt kennelijk als een te grote opgave gezien.

Ik ben van 1953, dus ik kan me de jaren '60 heel goed herinneren. Kerst was toen eenvoudiger, versieringen waren minder overdadig, in huis had je een kerstboom met balletjes die jaar in jaar uit meegingen. Van nepbomen was nog geen sprake, dus je had de geur van dennen in huis. Peperdure kerstcadeau's werden toen nog niet gegeven. Tegenwoordig is de kerst helemaal commercieel geworden, niets is te gek. Ik denk dat dit hele gebeuren uit Amerika is overgewaaid.

In de zestiger jaren wilde het nog wel eens om het aloude kerstverhaal gaan. Tegenwoordig heeft de mensheid zich laten commercialiseren, zoals dat met alles gebeurt. Er moet immers geld worden verdiend.

Het eerste wat in mij opkomt, is dat het veel minder een vreet en zuipfestijn was, dan nu! Dat komt natuurlijk ook door de (financiële) omstandigheden, maar het was toch wel,ook al was je niet gelovig, een tijd van bezinning.

Sinds de jaren 60 is het religieuze aspect van de kerst elk jaar iets meer naar de achtergrond gedrongen. De sfeer, de gezelligheid, het eenmaal per jaar terugkijken naar jezelf, je familie en de maatschappij is belangrijker geworden dan het vieren van de geboorte van Christus. De ontkerkelijking en de open vrijere moraal zijn daar debet aan, volgens mij.

Wij maakten surprisepakjes voor school en voor de scouts. Thuis hadden we een echte kerstboom en een kerststal , die nogal druk was bij ons ...daar lagen ossen, ezels, honden ,katten ,dinosaurussen en de rest van de Flintstones in. En ‘s avonds lekker eten met kaarslicht , tot mijn vader de krant wou lezen , na de Kadootjes als de fun er af was. 'oms moesten we naar de Middernachtmis , maar meestal was er al een alternatief op TV in de prille 60's

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100