Wat is de link tussen eieren en pasen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de protestantse traditie is de paashaas een fictieve haas waarvan aan kinderen wordt verteld dat hij paaseieren brengt op Pasen. In katholieke regio’s (België, Frankrijk, zuiden van Nederlands Limburg) vertelt men de kinderen dat de paaseieren door de paasklokken gebracht worden. De klokken zijn na het luiden tijdens het Gloria van de H. Mis op Witte Donderdag naar Rome vertrokken om er de eieren te halen. Deze klokken hebben de vorm van kerkklokken met vleugeltjes en vliegen door de lucht. Met de commercialisering van feestperiodes, worden zowel eieren, hazen en klokken in vooral chocoladevorm verkocht. In Nederland heeft de haas een mandje op zijn rug met daarin eieren waarvan niet duidelijk is door wie ze gelegd zijn. Sommige kinderen wordt verteld dat de paashaas ze verstopt, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon tussen de planten. Een enthousiaste speurtocht op paasmorgen hoort uiteraard bij deze traditie. Tegenwoordig wordt dit vaak met chocolade-eieren gedaan. Ook wordt de haas veel gebruikt in kunst in de vorm van beeldjes en paasschalen rond de paastijd. Ook het beschilderen van beeldjes en eieren wordt veel gedaan. Oorsprong: Zeer veel heidense gebruiken waarmee de terugkeer van de lente gevierd werd, zijn in de gebruiken rond het christelijke Paasfeest overgenomen. Het ei is het zinnebeeld van het ontkiemende leven in het vroege voorjaar. De haas is een van oorsprong heidens symbool en is altijd een zinnebeeld van vruchtbaarheid geweest. Vroeger vond men eieren in oude hazenlegers en/of konijnenholen die gelegd worden door verschillende vogelsoorten, vandaar de link met paashaas en eieren. Vroeger was het de tijd dat men het land op ging om te foerageren naar voedsel.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Paashaas

Vasten! 40 dagen vasten voor pasen, in navolging van de 40 dagen van Jezus voor Zijn bediening. Na het vasten moest men aansterken; eieren zijn daar zeer geschikt voor.

We eten met Pasen eieren omdat het vroeger een van de weinige voedingsmiddelen was die in de lente beschikbaar waren. Bovendien dacht men dat eieren het lichaam kracht gaven. Eieren hadden ook een symbolische functie. Pasen is het feest van het nieuwe leven. Het ei en het kuikentje zijn daar de symbolen van.

EEn EI is het symbool van vruchtbaarheid,maar de protestanten zien er het nut niet van in

Eieren zijn het symbool voor nieuw leven, dat hoort bij de lente. Pasen is de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Dat samen gecombineert maakt paaseieren, en iet zoals sommigen zeggen "pa's eieren'.

De link tussen Pasen en eieren lijkt me ontstaan als verband tussen voorjaar en eieren. Toen kippen een betere verzorging kregen, kwam de leg in het voorjaar pas goed op gang. Spelletjes die je hier met Pasen tegenkomt zijn eierengooien en eierentikken. In Engeland heb je de lepelrace. Over het versieren van eieren kan ik ook wel wat vertellen, er is in Nederland zelfs een organisatie die hele exposities houdt. Maar hoe het nou precies zit met het verband tussen èn Pasen, èn eieren, èn versieren, nee, dat zou ik zo niet weten.'

Bronnen:
http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/ar...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100