wanneer gebruikte men voor het eerst zout?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De eerste sporen van zoutwinning zijn gevonden in China en dateren van ongeveer 5500 jaar vóór onze jaartelling. Ook in het Oude Egypte kende men al het gebruik van zout, niet alleen als smaakstof bij het eten maar voornamelijk als conserveringsmiddel voor voedsel en als cruciaal component bij het mummificeren. In Europa waren het de Kelten die al vroeg zout als betaal- en ruilmiddel gebruikten. Later namen de Romeinen het gebruik van zout als betaalmiddel over. Het woordje ‘salaris’ gaat trouwens etymologisch terug op het Latijnse ‘salarium’ of loon dat op zijn beurt verwant is met ‘sal’ of zout.

Bronnen:
http://historiek.net/overige/locaties/over...

De oudste vermelding in de literatuur die ik ken is uit het boek Job: "Wordt het smakeloze gegeten zonder zout? Zit er smaak aan het wit van een ei?" Het boek Job wordt traditioneel gedateerd op ca. 2000 jaar voor Chr.; sommigen menen echter dat het veel later geschreven is, namelijk 1100 jaar voor Chr. Ook in exodus/leviticus (ca 1400 voor Christus) wordt zout veelvuldig genoemd; echter niet als smaakmaker maar als middel om een belofte te bekrachtigen (als zijnde een soort zegel).

Al in de vroege steentijd werd zout gewonnen en verhandeld. Mensen hebben behoefte aan zout en de jodium die er in zit. Het zout werd verhandeld door mensen die geweldige afstanden hebben gelopen met de vracht op hun nek. Ook barnsteen werd dan verkocht of geruild. Al vroeg werd, als we het over West Europa hebben, vanuit de streken rond de Oostzee zout verhandeld. Later, zeker in de bronstijd was er bijna wereldhandel. Egypte, de Grieken rond 700 v. Chr, allemaal waren ze leverancier of afnemer van het waardevolle mineraal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100