Groente die in kassen gekweekt zijn,worden deze ook bespoten met pesticiden?

Had een discussie met iemand hierover,die dacht als groenten in een kas word gekweekt zullen er ook wel geen pesticiden worden gebruikt,mijns inziens heet biologische groenten niet voor niets biologisch.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je moet onderscheid maken tussen groente die in een kas wordt gekweekt en biologisch. "Biologisch" (het bekende logo van Skal) betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van chemisch meststof, en plaagbestrijding gebeurt door middel van biologische bestrijding (d.w.z. door andere insecten, nematoden, enz.) of met toegestane bestrijdingsmiddelen (de algemene aanname dat biologisch 100% pesticidenvrij is, klopt niet helemaal, sorry...) Het gebruik van plantversterkers (chemische groeibevorderaars) is ook onder voorwaarden toegestaan. Dit gezegd te hebben, zal je je kunnen voorstellen dat er allerlei variaties over dezelfde thema zijn: biologisch (of niet) op volle grond, biologisch (of niet) op substraat (b.v. paddestoelen), biologisch (of niet) in een kas... Dus voor de kweek van groente in een kas heb je: 1) Gangbare producten, zonder bio-keurmerk, met gebruik van pesticiden. Voor het gebruik van pesticiden gelden toch zeer strikte wettelijke regels, zowel voor het gebruik als voor de hoeveelheid residuen in het eindproduct. De NVWA voert regelmatig controles hierop. 2) Biologische producten, met bio-keurmerk, waar sowieso veel minder (of soms geen) middelen gebruikt worden, en mindere soorten middelen. Het toezicht op het gebruik van pesticiden is door het ministerie van EL&I overgedragen aan de stichting Skal, die de controles uitoefent, en bij onregelmatigheden de NVWA inschakelt. In beide gevallen is sterk gereguleerd wat, hoe en hoeveel gebruikt mag worden. Er komt steeds meer druk via consumentenorganisaties en vanuit de overheid om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te beperken, vandaar dat de boeren steeds meer proberen om biologische bestrijding toe te passen, maar dat sluit niet uit dat er pesticiden worden gebruikt, zelfs door biologische boeren, en zeker ook onder glas. In de regel is er bij kweek onder glas veel minder behoefte aan bestrijding van insecten, maar dan moet men vaker middelen gebruiken tegen schimmels (vanwege de hoge vochtigheid en temperatuur) en groeiregulatoren, omdat de planten anders te hard groeien en zwakker kunnen worden. Check ff de link op de site van de NVWA met specifieke info hierover. Je kan ook zien wat de controles van de NVWA heeft opgeleverd, welke supermartketens de minste residuen hebben, welke soort groente en fruit het vaakst te veel pesticiden bevat. Deze informatie is niet bedoeld om paniek uit te zaaien, het geeft juist aan dat de controles werken. Veel lees- en leerplezier!

Bronnen:
http://www.vwa.nl/onderwerpen/inspectieres...

Het kan allebei, maar in kassen kan men ook gebruik maken van bv lieveheersbeestjes om luizen te bestrijden. De bedoeling is wel om steeds meer biologisch aan de slag te gaan, maar bij sommige gewassen lukt dat nog niet helemaal

de natuurlijke bestrijdingsmiddelen . oa nematoden die veel ingezet word in kassen tegen witvlieg,bladluis,varenrouwmug. maar bij schimmels zoals meeldauw,die trouwens vele verwanten heeft die op hun beurt ook om andere bestrijdingsmiddelen vraagt,zal je toch een mengsel van het 1 of ander moeten sproeien. gelukkig zijn daar ook milieuvriendelijke varianten van. maar er zouden best wel een paar bij zijn die pesticiden sproeien.

Ja, ook in de kassen wordt er gebruik gemaakt van pesticiden. Hiervoor is zelfs een wet in het leven geroepen; de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. (Wgb, 2007). Er wordt dus niet kwistig gespoten maar met beleid en dit is aan strenge regelgeving onderhevig.

Bronnen:
http://www.arboportaal.nl/onderwerpen/geva...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100