Zijn pepernoten ongezond?

Weet jij het antwoord?

/2500

wat bedoel je met gezond? Je kan prima pepernoten eten zonder ziek te worden, tenzij je er teveel eet. Gezond in de zin dat er vitamine in zitten, nee.

Stof in pepernoten kankerverwekkend. Hè gatver! Kunnen we eindelijk weer pepernoten eten. Krijg ik weer van die akelige berichten onder ogen dat pepernoten mogelijk kankerverwekkend zijn. Hoe dat komt? Door de stof acrylamide die in chips, frites, koffie en koekjes zoals pepernoten en speculaas zit. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat deze stof bij mensen waarschijnlijk kankerverwekkend is. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht, van de Voedsel en Waren Autoriteit en van TNO Kwaliteit van Leven die de ontdekking deden stelden daarmee voor het eerst vast dat acrylamide bij mensen vermoedelijk kankerverwekkend is. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. Tot nog toe was het onderzoek naar acrylamide alleen bij proefdieren gedaan. Het waren de Zweden die er in 2002 min of meer toevallig achterkwamen dat er acrylamide zit in gebakken voedsel waar meel en suiker in is verwerkt: chips, frites, koekjes, crackers en brood. Later werd het ook in koffie gevonden. Acrylamide is officieel geclassificeerd als kankerverwekkende stof, op grond van proefdieronderzoek. Het nieuws leidde wereldwijd tot veel onrust. Al snel bleek echter dat bij mensen nooit was aangetoond dat acrylamide kankerverwekkend is. Toch zijn in de meeste landen overheid en industrie uit voorzorg gaan kijken of het gehalte acrylamide teruggedrongen kan worden. En dat is inmiddels bij een aantal voedingsmiddelen gelukt, zoals chips en ontbijtkoek. Uit cijfers van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) blijkt echter dat de hoeveelheid acrylamide in frites gelijk is gebleven. En de decemberlekkernijen als pepernoten, taai taai en speculaas zijn rijk aan acrylamide. Het Nederlandse onderzoek onder ruim 120.000 Nederlanders van 55 tot 70 jaar oud – dat nog voortduurt – richt zich op vele vormen van kanker. Inmiddels is al door de onderzoekers aangetoond dat acrylamide in het eten de kans op baarmoeder- en eierstokkanker verhoogt. Op borstkanker heeft de stof geen effect. Nu gaan ze nog kijken naar tumoren in darm, maag, slokdarm, nier, blaas, prostaat en long. Toegevoegd na 3 minuten: http://gezondheid.blog.nl/actualiteiten/2007/11/18/stof-in-pepernoten-kankerverwekkend

Er bestaan ook biologische pepernoten die zijn gezoet met rietsuiker. Toegevoegd na 48 seconden: Zij in ieder geval gezonder en lekkerder als gewone.

Als je kruidnoten bedoelt, dat is in feite gewoon speculaas, brosse koekjes met specerijen. Net als andere soorten zoetigheid kunnen kruidnootjes in kleine hoeveelheden weinig kwaad voor je gezondheid. In grote hoeveelheden is het junkfood, veel calorieën en verder weinig voedingswaarde. Hetzelfde geldt, voor de volledigheid, voor pepernoten, die qua smaak overeenkomen met peperkoek. Omdat ze taaier zijn eet je er echter niet zo snel te veel van zoals bij de makkelijker te verwerken kruidnoten.

ja gemidd zo een 12.5 calorieen per noot

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100