Koken vegetariërs in dezelfde oven als vleeseters? Is deze maaltijd nog vegetarisch?

Is deze maaltijd nog vegetarisch als daarvoor iemand vlees in de oven heeft gedaan. na dat de vleeseter zijn maaltijd heeft gelegd. legt de vegetariër zijn maaltijd in de oven na hem tijdverschil van paar minuten of seconde.is deze maaltijd nog vegetarisch? er zit toch nog vlees damp of vet in de oven? geld dit ook voor frituren? vegan burger frituren terwijl iemand daarvoor vleesburger in heeft gelegd? is het nog vegetarisch?

Weet jij het antwoord?

/2500

Die dampen zullen een vegetarische maaltijd niet besmetten met vlees ofzo. Frituurvet zal wel wat vlees/dierlijk vet overdragen; hoewel dat in de praktijk maar heel weinig zal zijn. Daarmee is dit vooral een principe vraag. Wil je zeker weten dat je geen milligram dierlijk product eet? Of ben je pragmatisch?

Duidelijk het verschil in de gaten houden tussen vegetarisch en veganisme. Een vegetariër gebruikt wel dierlijke producten, dus ja bij een dergelijke bereiding is het voedsel nog vegetarisch.

Dit is een kwestie van 'geloof'. Het antwoord is dus afhankelijk van aan wie je het vraagt. Vind jij zélf dat een dergelijke aktie het vegetarische aspect aantast, dan is de maaltijd in jouw geval niet meer vegetarisch. Vind jij dat niet, dan is het nog prima een vegetarische maaltijd. Vanuit een religieus standpunt gekeken: Streng religieuze Joden en Moslims houden hun eet- en kookgerei strikt gescheiden volgens de spijswetten. Een strenge moslim zal daarom geen voedsel eten van borden (of pannen en bestek gebruiken) waarop haram-voedsel gelegen heeft of kan hebben. Een strenge jood zal zelfs gescheiden keukens hebben voor vlees- en mekproducten. Dat is niet exact de vraag of iets wel/niet vegetarisch is maar het geeft een beeld hoe streng mensen kunnen zijn in dit soort dingen. *) 'mekproducten' moet zijn 'melkproducten'

Toegevoegd op 09 mei 2018 12:21: tekst

"Koken vegetariers in de zelfde oven als vleeseters?" Er zijn er vast die dat doen (net zoals die wel eens wat frituren in een frituurpan waar ook een hamburger is gebakken. "Is deze maaltijd nog vegetarisch?" Gezien onder de definitie van de vegetariërsbond niet (als je het heel heel strict neemt): "Per definitie eet een vegetariër geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas (met kalfsstremsel)." Dan moet je dus een paar druppels vet door kruisbesmetting zien als een product. In de praktijk maken de meeste vegetariërs zich daar niet al te druk om, hoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn. Zie ook de regel erna: "Veel vegetariërs letten echter minder op vegetarische instinkers zoals gelatine en kaas." Daarbij kan je natuurlijk ook zulke gevallen onder scharen. Bedenk goed dat "vegetarisch/vegetariër zijn" vooral een streven is.

Bronnen:
https://www.vegetariers.nl/bewust/veelgest...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100