Hoe schadelijk is het als cognac in je longen komt?

In bed bij het lezen heb ik een slok cognac genomen en even in mijn mond vastgehouden, maar ben toen direct in slaap gevallen. Hevige steken en in brand staan toen de drank in de longen kwam. Hoeveel kwaad kan dit aanrichten?

Het zal nooit meer gebeuren.....

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb wel eens 500 milliliter steriele zoutoplossing (water) per long in mijn longen gehad in verband met een medisch onderzoek (zgn. alveolaire lavage, bij een bronchoscopie), zelfs daar kun je behoorlijk koorts van krijgen, hoewel dat gelukkig bij mij niet zo is geweest. De logica gebied echter dat als er iets gebeurd als gevolg van de cognac deze gevolgen vrij snel te merken zouden moeten zijn. Als je je nu anders voelt dan anders kan het natuurlijk zomaar zijn dat het over een dag weer over is. Maar neem geen risico wat dat betreft. In de longen schijnen geen pijnzenuwen te zitten, maar als je je nu nog steeds beduidend anders voelt is het tijd om een arts te raadplegen.

Ik heb geen idee hoe schadelijk cognac is in je longen, maar ik zou als ik jou was je gezondheid de komende tijd erg in de gaten houden. Ik heb ooit maagzuur in mijn longen gekregen (ja, ik weet het... heel anders dan cognac) en er een heel ernstige longonststeking aan overgehouden. Waarschijnlijk is het niet echt in je longen terecht gekomen, maar heb je je gewoon gigantisch verslikt, maar toch...

Als je de eerste nacht hebt overleefd, is er niets acuuts aan de hand. De alcohol is verdampt of opgenomen in het bloed. Wel goed in de gaten houden of er de komende twee weken rare dingen gebeuren. Misschien dat je afweer nu verminderd is. Geen idee of dat kan hoor, maar in de gaten houden kan geen kwaad, zodat je er snel bij bent als er toch een infectie optreedt. Lampolie is trouwens veel gevaarlijker. Daarin hoef je je niet eens te verslikken om het in je longen te krijgen en dan te stikken.

Volgens mij was dat niet je eerste slok. Maar als je op sterk water wilt staan zou ik er mee doorgaan.

Dat beetje cognac zal wel zonder sporen je longen hebben verlaten. Het zijn meer de omstandigheden die er toe hebben geleid die zorgen baren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100