Kan ik auteursrechten retour krijgen als ik dubbel heb betaald?

Ik zal het even toelichten: Jerney Kaagman en Buma/Stemra mekkeren wel over illegaal downloaden enzo, maar ik hoor helemaal niemand over de rechten die ik over mijn vinyl LP's en singeltjes heb betaald, waar ik later de cd's van heb gekocht! En dat zijn er nogal wat! Hetzelfde product 2 maal gekocht dus, en 2 maar auteursrechten betaald.

(2 maar moet zijn 2 maal) tikfoutje

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

het auteursrecht zit zo in elkaar dat je niet voor iedere muziekstuk een bedrag betaalt, maar voor iedere uitgave daarvan. Je kunt ook niet gewoon naar de winkel en cd's meenemen die je eerder al hebt gekocht. Je koopt het gebruiksrecht van een bepaalde uitgave, net zoals je je windows maar op één computer mag installeren. En het is inderdaad zo dat downloaden best mag, maar niet onder voorwaarde dat je er niets commercieels mee doet, maar onder voorwaarde dat je de bestanden binnen 24 uur weer veerwijderd. Ik zal maar niet beginnen over hoe fout de opmerking "illegaal downloaden mag gewoon" is. (Ik heb niks tegen downloaden, doe het zelf met plezier overigens) Verdere aanvulling: Van iedere geluidsdrager die je hebt gekocht mag één kopie maken, als reserve. Dat betekent dus niet dat je recht hebt op een cd omddat je de lp hebt, maar je mag je lp wel op bandje zetten. De kopieervergoediing die op lege bandjes, cd's en videobanden word geheven is een vangnet voor de opnames die op die dingen worden gemaakt terwijl de iegenaar geen originele kopie heeft en zijn een fractie van de bijdrage die je andere verschuldigd zou zijn: 14 cent in plaats van 2 euro (bijvoorbeeld)

Ik geloof niet dat Buma/Stemra zo redeneerd. En illigaal downloaden mag best, zolang je er maar niets commercieels mee doet...

Als jij morgen met je gitaar wat liedjes opneemt, en die op je eigen website zet, heb je grote kans dat de BUMA langskomt en je een boete geeft, omdat je inbreuk op je eigen rechten maakt.

Tsja, de Buma/Stemra houdt er in dit opzicht nogal dubbelzijdige regels op na. kopieerheffing op lege cd's, terwijl je deze ook bv. voor foto's zou kunnen gebruiken. een reservekopie voor thuis zou mogen, maar mag je dan ook de cd in je auto draaien officieel? en wat als je cd niet meer af te spelen is? je hebt nog steeds betaald voor de rechten dus bij een vervangend produkt zouden deze niet meer geheven hoeven worden. De Buma/Stemra zal wel oordelen dat het om verschillende opnames gaat of verschillende mixen van deze muziek, dus daarmee is het volgens hen gerechtvaardigd om overal heffing op te hanteren.

Nee. En nee, dat is niet eerlijk. Als ik jou was, zou ik muziek die ik op vinyl heb niet op CD kopen, maar ergens gratis downloaden. Als het om dezelfde uitvoering gaat waar je al rechten over hebt betaald, is dat volkomen legaal.

De rechten worden betaald voor het verkochte nummer. Op basis van de verkopen wordt de artiest/schrijver/componist betaald. het maakt dus niet uit hoevaak je een bepaalde uitvoering koopt elke keer moet je (een heel klein beetje) gebruiksrechten betalen.