Nee. Op basis van een bron (waarnaar verwezen wordt) is het op Wikipedia als volgt verwoord:
"Het duurde in Nederland tot 1988 voordat een commercieel kanaal toegang kreeg tot de kabel. Daarvoor was het beleid dat commerciële televisie buiten het Nederlandse omroepbestel werd gehouden. De filosofie was dat een pluriformiteit aan stromingen en meningen – waarmee de Nederlander zich een beeld van de 'werkelijkheid' moest kunnen vormen – slechts gestalte kon krijgen als dit zonder winstoogmerk gebeurde. Commerciële televisie werd zo gezien als bedreiging van de democratie zelf.[1]"
Sterk aangezet maar wel een leidende gedachte. De gedachte aan "Amerikaanse toestanden" met progranma's van niet al te hoge kwaliteit met om de haverklap reclameblokken was niet aantrekkelijk. Ook zouden de reclameopbrengsten van de STER naar verwachting teruglopen. (Een van de financieringsbronnen van de publieke omroep).
De bezwaren zijn -denk ik- waarheid geworden. Veel meer "plat vermaak" (want bij de commerciëlen zijn de programma's slechts vulling tussen de reclameblokken. De reclame betaalt de programma's). En verder, helaas, een verschraling van het aanbod van de publieke omroepen die gedwongen moesten gaan samenwerken.
Lang geleden kon je aan verschillende programma's echt de identiteit van de omroep afleiden. Zo had de EO door-en-door christelijke programma's. Door alle bezuinigingen op de publieke omroep is er steeds meer verwatering van de identiteit ontstaan en lijken de programma's steeds meer op die van de commerciëlen: fastfood voor de kijker.