Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is er copyright op een akkoordenschema?

Als je het akkoordenschema van een compositie speelt in een vergelijkbare stijl als het origineel, maar met een eigen melodie in plaats van het gecomponeerde origineel, is er dan sprake van schending van het copyright? Bijvoorbeeld als je dit online publiceert.

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
917
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
https://www.youtube.com/watch?v=5pidokakU4I

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Nee zeker niet.

De meeste liedjes maken gebruik van een reeds bestaand akkoordenschema. Dat is vrij normaal. Alleen al met G - D - C kun je tal van songs spelen.

Als je een eigen melodie hebt dan is het jouw eigen compositie.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Muziek en liedteksten zijn beschermd door het auteursrecht. Dat betekent dat in eerste instantie alleen de componist of schrijver bepaalt wat er met het werk gebeurt. Auteursrecht geeft de maker het alleenrecht om zijn werken te verveelvoudigen en openbaar te maken. De meeste professionele componisten en tekstdichters zijn aangesloten bij Buma/Stemra. Deze organisatie sluit namens de muziekauteurs exploitatiecontracten af met allerlei professionele muziekgebruikers, zoals radiostations, concertpodia, winkels, cafés en restaurants. De inkomsten worden volgens een bepaalde verdeelsleutel onder de aangesloten muziekauteurs verdeeld. Op die manier kunnen de makers van muziek en/of liedteksten hun werk (laten) exploiteren en daar geld aan verdienen.

Voor het maken van een bewerking of ´remix´ is toestemming vereist van de rechthebbende op het oorspronkelijke muziekstuk. Ook hier kunnen financiële voorwaarden aan worden verbonden.
Er kan een afzonderlijk auteursrecht rusten op de tekst en op de muziek van een muziekstuk.

Dus ook bij een bewerking heb je te maken met een copyrightschending.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Nee, daar kun je geen rechten aan ontlenen. Zelfs melodieën of complete stukken zijn soms het onderwerp van discussie. Uiteindelijk moet een rechter daar een oordeel over vellen als je je rechten zou willen verdedigen. Muziek is niet te "vangen" in regels (gelukkig niet) dus het zal altijd uiteindelijk wel een subjectieve beoordeling zijn.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding