Mag ik geld vragen voor foto's die niet van mezelf zijn?

Goeiendag

Zou ik geld mogen vragen voor de toegang van de 25.000 prachtige foto's die ik verzameld heb van het internet? Ik dacht aan de prijs van 0,99 cent. Of € 1. Alles is ook mooi netjes in albums geplaatst.

Bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het auteursrecht lig in principe bij de makers van de foto's. Dat jij die foto's op het internet eenvoudig kan kopieren en in albums plaatst maakt a) niet dat mág en b) al helemáál niet dat jij nu het auteursrecht bezit. Wat je moet doen is met de makers van de foto's of die genen waar zij het auteursrecht aan hebben verkocht in onderhandeling gaan. Kom je met hen in overeenstemming en krijg je toestemming, pas dán mag jij (ook) geld vragen voor die foto's. Zonder die toestemming mag je ze nog niet eens gratis weggeven, laat staan er geld voor vragen. Toegevoegd na 5 minuten: Voor de volledigheid: dat jij niet weet wie de eigenaar van de foto's is maakt het niet plotseling legaal om ze door te verkopen. Het is juridisch aan jou om de eigenaar op te sporen, niet andersom. Het facilliteren van "toegang tot" wordt, kort door de bocht, ook als het "aanbieden van" gezien. Een voorbeeld van zo'n link-database is een site als The Piratebay. Die is ook verboden.

nee, die mag je idd niet doorverkopen. waarom zou je dat willen. je vindt ze zelf mooi, je hebt ze geordend, als een soort hobby. gebruik ze als inspiratiebron. leuk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100