Wat betekent ozewiesewozewiesewallakristalla?

Je hoort het zo vaak zingen, maar zit er een geschiedenis achter?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ozewiezewoze is de titel van een kinderliedje, het is oorspronkelijk afkomstig uit het Creool-Portugees en is fonetisch aangepast aan het Nederlands (voornamelijk qua spelling). Zewoze betekent bijvoorbeeld 'gelukkig worden' (in het moderne Portugees: cevarse), walla (of vala/bala) betekent 'gered worden' en kristoze is de verleden tijd van 'Cristarse' en betekent kerstenen (of: christen worden/dopen). Toegevoegd na 2 minuten: Ozewiezewoze, wiese walla kristalla, kristoze, wiezewoze, wieze walla wies wies. Vandaag is het kind gelukkig Is het kind gered Gedoopt is het Dit kind is gelukkig, Dit kind, kinderen, kinderen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ozewiezewoze

Volgens mij betekent het ongeveer hetzelfde als lalalalalallalalaaa, maar het klinkt anders. Er zijn zo wel meer liedjes gemaakt met nietszeggende teksten.

Helemaal niets. Je hebt versjes, en die zijn voor kinderen, en je hebt gedichten voor volwassenen. Versjes vertellen een simpel verhaaltje in een simpele en speelse vorm. Ze rijmen en zijn grappig of een tikje melancholiek. Of ze gaan helemaal nergens over, bevatten ongrammaticaal bakergebrabbel in de trant van: 'Olleke bolleke remisolleke' en: 'Ose wiese wose wiese walla kristalla'.

Bronnen:
http://www.groene.nl/1998/41/snapshots-van...

Afrikaanse wortelsvan Ozewiezewoze? Ozewiezewoze lijkt een onzinlied, maar de Antilliaanse schrijver Frank Martinus Arion schrijft dat het wel iets betekent en stamt van een Creoolse taal die Afrikaanse slaven meenamen naar de Antillen. Wie de tekst leest als fonetisch Portugees-Creools, zingt: 'Vandaag is het kind gelukkig/Is het kind gered/Gedoopt/Is het/ Dit kind is gelukkig/Dit kind, kinderen, kinderen, kinderen.' Iene miene mutte zou dezelfde oorsprong hebben, 'iene miene' zijn 'de meisjes'. Ozewiezewoze Oze wieze woze Oze wieze woze wieze walla Kristalla kristoze Wieze woze wieze wieswieswieswies

Bronnen:
http://www.elsevier.nl/web/Artikel/186165/...

Ik dacht dat het "Ster" betekende. (Ik had een voorzing-boekje, toen mijn dochter klein was, en het plaatje wat erbij stond was een ster. Iedere keer wanneer mijn dochter een ster zag, begon ze ozewiesewoze te zingen!) Voor mij betekent het dus echt "ster".

Om nog maar te zwijgen van de Corsicaanse stamleider Ozewiezewozewiezewallakristallix uit 'Asterix op Corsica'.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100