Welke boeken worden gezien als onderdeel van je algemene ontwikkeling?

Bijna iedereen kent:

1984 (Orwel)
De bijbel (vele schrijvers)
Hamlet (Shakespeare)
Wuthering Heights (Bronte)

Welke andere boeken zijn er die als algemene ontwikkeling beschouwd worden. Waar kun je naar verwijzen zonder dat 90% van de mensen je dom aankijkt?

Toegevoegd na 6 dagen:
Boeken uit de antwoorden die voor mijn gevoel bij de lijst horen:
Catch 22
In de ban van de ring
Charles Darwin - on the origin of species
Hitchhikers guide to the galaxy - Douglas Adams
Harry Potter
Moby Dick van Melville.
Anne Frank
Nijntje Pluis

+ het telefoonboek en de goude gids (;

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Charles Darwin - on the origin of species Shantaram - Gregory David Roberts Qur'an - vele schrijvers? Hitchhikers guide to the galaxy - Douglas Adams Toegevoegd na 56 seconden: Long walk to Freedom - Nelson Mandela

Dat zal voor iedereen wel anders zijn. Ik moet namelijk eerlijk zeggen dat ik van jouw genoemde lijstje boeken alleen de bijbel wel eens ingekeken heb. De rest heb ik nooit gelezen. Van Orwel heb ik wel de Animal Farm gelezen, wat ik zeker een aanrader vond. Daarnaast vind ik "In de ban van de ring" (The Lord of the Rings) absoluut thuishoren in de lijst must read.

Dat is een tricky vraag. Voor mij onder meer Catch 22 van Joseph Heller. Maar wellicht zegt jou dat helemaal niks en zegt het nog minder over jouw algemene ontwikkeling. Algemene ontwikkeling is zoiets diffuus. Ben best wel enigsins belezen en soms dan weet ik toch echt niet waar het over gaat als iemand een boek noemt. Ik denk dat het belangrijker is dat je aangeeft waarom je een boek gebruikt als referentie. Zodat die ander dan ook echt snapt waarom je er mee komt. Dan maakt het meteen niet meer uit of die ander dat al dan niet gelezen heeft. En als je expliciet bent, dan voorkom je meteen dat die ander globaal denkt te weten wat je bedoelt. Mensen kunnen, vertrouwend op hun zogenaamde algemene ontwikkeling, ook heerlijk langs elkaar heen praten.

Moeten het boeken zijn die bijna iedereen wel gelezen heeft, of boeken die niet iedereen gelezen heeft maar waarvan iedereen wel weet waar het over gaat? Na de suggestie van In de ban van de ring, moet ik denken aan Harry Potter. Ik denk niet dat er veel mensen bestaan in moderne landen die niet weten wie Harry Potter is. Maar ja, of het nou een zinvolle bijdrage is aan je algemene ontwikkeling, dat is een andere vraag.

Doordat ik eigenlijk alleen de bijbel ken, nooit gelezen. Wordt ik dus gezien als een van de mensen die in de 10% thuis hoor. De boeken die hier worden voorgesteld zijn geen boeken die je op school krijgt of hoort te krijgen. Het kan ook zijn dat er een generatiekloof is waardoor ik deze boeken niet heb gelezen. Een andere optie is dat ik überhaupt vrij weinig boeken lees en dat ik alleen de verfilmingen van The lord of the rings, The Davinci Code of Hamlet heb gezien. Ondanks deze persoonlijke beperking kun je niet stellen dat dit soort boeken bij de algemene ontwikkeling horen. Je verrijkt je kennis wellicht wat meer in een bepaalde richting, in de richting van dat ene boek. Alleen de standaard schoolboeken moeten eigenlijk alleen maar worden gezien als onderdeel van je algemene ontwikkeling.

Het eerste waar ik aan dacht (overigens zelf nog niet gelezen) is Moby Dick van Melville.

Het dagboek van Anne Frank wereld beroemd en net zo beroemd over de hele wereld maar van een ander genre Nijntje Pluis :)

Dagboek van Anne Frank

Het antwoord op je vraag verschilt per generatie denk ik. Ikzelf heb een VWO-examen gedaan halverwege de jaren 80 en had dus een behoorlijke boekenlijst voor zowel Nederlands als Engels. Die boeken die daarop staan werden toentertijd beschouwd als een redelijke standaardlijst voor dat nivo op dat moment. De jongere generatie zal die boeken waarschijnlijk niet meer aanspreken, en de boeken die zij lezen zijn voor ons niet de geijkte literatuur. Voor "de jeugd van nu" zijn de boeken van Thea Beckman en Jan Terlouw oude kost, terwijl boeken die zij lezen (bijvoorbeeld Carry Slee) door ons nooit zijn gelezen, maar wel geweldige boeken zijn. Zo dus ook boeken als "Harry Potter" en ook de boeken van Dan Brown. Literatuur ontwikkelt zich; net als taal.

Ik ken inderdaad ook alleen de bijbel en heb van de andere ook nog nooit gehoord. Als je je echt aan de 90% mensen wilt houden moet je toch echt lijstjes als onderstaand pakken : - Jip en Janneke - De grote Bos atlas - het achterhuis

De moeder van David S. Zeer indrukwekkend. Blijf je de rest van je leven van de drugs af!

Gaat het je werkelijk om je algemene ontwikkeling of wil je mee 'praten' over de dingen die 'jouw omgeving' belangrijk vindt dat je 'moet' weten. Wanneer je echt naar jezelf kijkt wat JIJ belangrijk vind zal dit behoorlijk afwijken van datgene wat jij en velen hier aanhalen. Heb het maar eens over persoonlijke bewustwording en - ervaring, jouw inzichten, hoe jij of zij jouw/hun problemen oplossen of hoe ermee om te gaan. Veel interessanter en zeker unieker.

Ha, die SonjaD; Laten weten welke boeken je hebt gelezen getuigt niet direct van een algemene ontwikkeling, laten merken dat je het boek ook hebt begrepen werkt beter. En daarbij kun je zo ongeveer alles van Reve, Mülisch en Wolkers citeren.

Ik besef sinds afgelopen zondag dat er een generatie ontstaat die volkomen illeterate is. Dus eigenlijk weer terug naar de middeleeuwen. Een kleiene groep ontwikkelden en een grote groep zonder enige kennis. Wat was er zaterdag dan? Ik zag uit een ooghoek op de tv een quiz van studenten en niet studenten, die geen van allen het antwoord wisten op vragen als 'Waar ligt het St Pieterplein' en evenmin een antwoord konden geven op nog veel eenvoudiger vragen. Ik zie de toekomst somber in. Toegevoegd na 1 uur: illiterate = is hier bedoeld als 'niet belezen' en niet analfabeet

Dat hangt ervan af waar je woont. In Italia zijn het drie boeken: Decamarone, La Divina Comedia en I Promessi Sposi. In Nederland mag je zonder uitgelachen te worden: Mulisch, Reve en Hermans noemen.

the call of cthullu - hp lovecraft the image of dorian gray - oscar wilde

Wat is algemene ontwikkeling? Eigenlijk betekent het een beetje je op de hoogte stellen van de cultuur waarin je leeft. Voor een islamitische Iraniër is dat de gedichten en verhalen van Iran en het kennen van de Koran. Hier is het blijkbaar de Avonden, de boeken van Marx of Adams (afhankelijk of je links of rechts bent) of het laatste boek over Cruijff. Net waar je geinteresseerd in bent dus. Succes en veel leesplezier!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100