Waarom zitten er zo vreselijk veel fouten in E-boeken ?

Sinds kort ben ik de eigenaar van een e-reader, en ik heb daar inmiddels een kleine 100 werken opstaan. De meeste zijn gratis downloads maar er staan ook ettelijke betaalde werken tussen.

Nu is het mij opgevallen dat met name in het E-pub formaat (PDF valt erg mee) er ontzettend veel fouten in de boeken zitten. Het lijken spelfouten, maar dat zijn het niet. Bijvoorbeeld een 5 op de plaats van een s, een m in plaats van in etcetera. Het soort fouten dat je ook vaak ziet in het overtypwerk van een handschrift van iemand die de taal niet machtig is. (Een chinees die een stuk Nederlands moet 'natekenen' bijvoorbeeld). Het leest best irritant eigenlijk.

En het gaat niet om een enkel foutje ; op vrijwel elke pagina vind ik er meerdere. OOK in de dure betaalde boeken. In gedrukte vorm (sommige van deze boeken HEB ik in gedrukte vorm) kom ik dezelfde fouten nooit tegen.

Een paar willekeurige voorbeeldjes : rampeti in plaats van rampen ; dazen in plaats van dozen; 5toot in plaats van stoot, nacjel ipv nagel, ah in plaats van als. Zomaar een greep uit 2 pagina's.

Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het zou kunnen dat gedrukte teksten worden ingescand, en met behulp van OCR worden omgezet naar digitale tekst. Met name bij OCR kan het nogal eens misgaan, en worden bepaalde tekens verkeerd geïnterpreteerd.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Optical_chara...

Er worden vertaalprogramma's gebruikt. En niet een echte vertalend persoon. 1 boek wordt soms voor ebook wel in 30 talen omgezet. En als je ze van internet haalt zijn het vaak handige harry's die dat doen.

Dit zijn typische fouten die ontstaan wanneer een gedrukte tekst gescand wordt. Ik scan zelf ook teksten van papier, en moet ze altijd zorgvuldig op dit soort foutjes nalezen. Jammer dat men anderen hiervoor laat betalen, zonder eerst de fouten eruit te halen. De reden dat ze dat niet doen is natuurlijk dat het te veel tijd (en daarmee ook geld) kost.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100