Is mijn woofer kapot?

Waarschijnlijk een keer teveel vermogen overheen geweest, heb hem uit de kast gehaald en zag dat er een draadje los was, heb het weer vastgesoldeerd, maar nu komt er belabberd geluid uit, het is alsof de magneet niet meer krachtig genoeg werkt, volgens mij gaat de woofer niet hard genoeg meer heen en weer.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je met de hand de conus nog makkelijk kunt bewegen dan is de speaker misschien nog te repareren, maar als de spreekspoel aanloopt in de spleet van de magneet dan is het einde verhaal. Hoe heb je trouwens het losse draadje weer vastgesoldeerd? bedoel je het soepele draadje tussen de aansluitingen op het chassis naar het conus dan zou het kunnen zijn dat je dat te star verbonden hebt zodat een vrije beweging niet mogelijk is.

Waarschijnlijk is de isolatie in de spreekspoel gesmolten door de overbelasting en maken meerdere windingen nu kortsluiting; daarmee wordt het vermogen flink gereduceerd. Door de hitte kan een en ander vervormd zijn waardoor de spreekspoel nu aanloopt. Dit is echt het einde van je woofer. Zet nooit je volumeknop helemaal (of bijna helemaal) open. Er kunnen dan gelijkstromen gaan lopen met een veel groter vermogen dan het nominale vermogen van je versterker. Dat tweeter en midden niet zijn opgeblazen komt omdat die in serie staan met een condensator en die houden gelijkstroom tegen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100