Zie je het verschil tussen Ultra HD (4K) en Full HD met het blote oog op een 42" TV?

Hoi hoi,

Soms zie ik Ultra HD TV's (bijv. in Media Markt) en verderop Full HD TV's, maar ik kan het verschil met het blote oog niet zien.

Kan iemand die stelling (wetenschappelijk?) onderbouwen of is er wel degelijk verschil te zien bij films die op 4K afgespeeld kunnen worden? Ik bedoel, het kan net zo goed aan de kwaliteit vd film liggen dat ik het verschil niet zie.

Ik bedoel met het blote oog op een 'normale' afstand (dus niet als je er bijv. 1 CM vandaan gaat kijken).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het korte antwoord is simpelweg 'nee'. Je kan veel beter letten op zaken als de kleurweergave, clouding, image retention, als je een gamer bent, de inputlag, etc., dan op de resolutie. Behalve het gegeven dat je echt dichtbij moet zitten om het verschil te zien (of ervan te profiteren op een andere manier, bijv. als je het scherm gebruikt als een monitor op je PC) is FullHD echt wel scherm genoeg op die grootte wanneer je naar video-content kijkt vanaf een normale afstand en ook wanneer je veel dichterbij zit. Overigens is het ook zo dat UHD naast de resolutie ook bepaalde kleurtechnische voordelen zou hebben. Echter heeft tot nu toe geen enkele televisie deze voldaan aan deze Rec. 2020-standaard, voor zover ik weet. De eerste televisies die dit wel doen zullen geen goedkope televisies zijn. En deze mate van kleur-echtheid moet dan ook beantwoord zijn in de productie van de content die je afspeelt, wat meestal niet het geval is. Overigens is er sowieso maar weinig 4K-content beschikbaar. En voor zover het er wel is, zou je het verschil zoals gezegd dus niet ervaren. Ook niet als je een veel groter scherm zou nemen zoals een 55"overigens, tenzij je erg dichtbij zou gaan zitten. Overigens durf ik de stelling ook wel aan dat zelfs 720p materiaal met een fatsoenlijke bitrate er prima uitziet en in de ervaring niets minder is op 42", mits de bitrate in orde is en je op een redelijke afstand zit (minimaal tussen de 2 en drie meter).

Zie je het verschil tussen Ultra HD (4K) en Full HD met het blote oog op een 42" TV? Dat hangt van twee dingen af, jouw ogen en de afstand. http://www.rtings.com/tv/learn/size-to-distance-relationship http://www.rtings.com/tv/learn/4k-ultra-hd-uhd-vs-1080p-full-hd-tvs-and-upscaling-compared En zo kan je meerdere grafieken vinden. Ik heb me verbaasd over 42" en 4k net als <32" en 1080p. Het probleem met het nog steeds ontbreken van UHD-BRspelers en content alsmede de grootte van de tv die je nodig hebt voor 2,5m afstand tussen jou en de tv laten me nog even de boot afhouden. http://www.cnet.com/news/why-ultra-hd-4k-tvs-are-still-stupid/ Heeft een dergelijke grafiek. Toegevoegd na 1 dag: Deze test laat zien dat bij 55" en 9feet (2,75m) de meeste mensen het verschil zien. Maar ja 42" is een stuk kleiner dan dat. http://www.hdtvtest.co.uk/news/4k-resolution-201312153517.htm

Moet ook wel toegeven dat ik het verschil tussen full hd en uhd amper zien hoor (49inch), ik kijk nu al tijdje via netflix afwisselend fhd en uhd en echt geen zichtbaar verschil, oké het is beide lekker scherp beeld, maar het verschil dat van 480p->720p->1080p duidelijk merkbaar is, awel dat is er gewoon niet bij 1080p->2160p op kijkafstand van 2-4m. Volgens mij moet je al naar +60inch gaan en van vlakbij kijken om er echt iets van te zien. Zoals mn voorgangers hier reeds stellen, beeld hangt dan van zoveel andere zaken af, oled, herz, dimming,...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100