Hoe komt het dat Nederlanders zo vrijgevig zijn?

Belgen noemen Nederlanders zuinig en gierig.

Als je echter kijkt naar de landelijke Haïti actie,
waar we met 17 miljoen inwoners 40 miljoen Euro
bijeen hebben gebracht (verdubbeld tot 80 miljoen)
en je vergelijkt dat met de actie van de Verenigde Staten,
waar ze met 300 miljoen inwoners (maar) tot eenzelfde bedrag komen, blijken wij Nederlanders bijzonder gul.

Waar komt die vrijgevigheid vandaan, is dat de aard van ons volk of gewoon een slim TV-programma met de stimulans van honderden bekende Nederlanders?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nederlanders zijn (en worden) daar mee grootgebracht. Ik herinner me nog één van de eerste tv-acties 'Open het dorp' met Mies Bouwman. Als kind-zijnde werd je daar al bij betrokken. Scholieren gingen langs de deuren om met 'een heitje voor een karweitje' geld in te zamelen. Op school werden we aangespoord om blikjes melk mee te nemen die naar de landen werden gestuurd waar honger heerste. Je werd als kind dus al met je neus op de feiten gedrukt en geleerd dat je mee moest helpen. Die kinderen worden groot en gaan vervolgens ook 'groter' geven. En de kinderen van de kinderen lopen nu langs de deuren om lege flessen op te halen voor de actie. Het wordt dus met de paplepel ingegeven dat er veel kinderen zijn die ook pap lusten, maar dat niet hebben.

Omdat ze zich betrokken voelen bij wat er allemaal voor ergs gebeurd in de wereld, ze roepen wel heel hard, maar zijn ook heel vrijgevig... Nederland is een volk van hoge komaf, wij hebben een hoge standaard... Daarom... Toegevoegd na 17 minuten: Wij, Nederlanders hebben als eerste het homo-huwelijk en ook bespraken wij als volk het eerste het recht op sterven als men dat wil, euthanasie... En ook het drugsbeleid is het beste van de wereld... Allemaal een teken dat wij in Nederland met ons poldermodel heel hoog scoren in menselijkheid... En onze vrijgevigheid is daar ook een uitdrukking van...

In amerika is 58 miljoen opgehaald door enkel consumenten. De 41 miljoen van Nederland is een totaal bedrag van consumenten, bedrijven, gemeente, provincies enz. Daarnaast is er bijvoorbeeld een album uitgebracht (Hope for Haiti) die de beste sales heeft ooit, waarvan de opbrengst volledig naar Haiti gaat. In totaal zal het bedrag van the USA naar Haiti gaat een stuk hoger uitkomen. Niet tegenstaande natuurlijk dat Nederlands veel geld gegeven hebben voor Haiti. Dat komt door: - Airtime Als de radio en tv geen of nauwelijks aandacht hadden besteed aan Haiti was er veel minder geld heen gegaan. Afgelopen donderdag was er niemand in Nederland die er omheen kon dat er iets gruwelijks gebeurd was in Haiti en dat daarvoor geld nodig was. Daarnaast is het ontzettend makkelijk gemaakt om te doneren. Je hoeft niet in te loggen in internetbankieren, je kunt gewoon een telefoontje plegen, sms'je sturen of zelfs via je tv en afstandsbediening doneren. Ook gaat het natuurlijk over kuddedier gedrag. Als je buren en vrienden doneren, dan jij ook. Want je wilt natuurlijk wel mee kunnen praten als andere het erover hebben hoeveel ze wel niet gedaan hebben. En als laatste reden, omdat mensen helpen in onze cultuur zit. Gierigheid is het niet teveel willen uitgeven, maar dit is wat anders dan niet willen helpen. Kijk maar naar het sociale stelsel wat wij hebbne. Nederland is een erg sociaal land en dat hebben we weer laten zien.

Bronnen:
http://www.mtv.com/news/articles/1630365/2...

Nedelanders staan bekent om hun krenterigheid, maar misschien juist daarom dat wij onszelf willen bewijzen door extra veel geld te schenken! het viel mij trouwens op dat er bijzonder veel mensen waren die inzamelacties hielden en ook grote bedragen bij elkaar haalden, Nederland wil zich bewijzen!

Doordat de Nederlandse media op een creatieve manier de Nederlanders weet te motiveren tot geven. Er wordt veel aandacht aan gegeven. Er worden voorbeelden van de ramp getoont en mensen geinterviewd. Verder wordt er in de landelijke Haïti actie getoond welke mensen allemaal nog meer geven en aan hen gevraagd waarom ze dat doen. Zo ontstaat een soort verbroedering in het volk en voelt iedereen zich geroepen ook te geven. Wat overigens een goede zaak is.

Als ik naar mijzelf kijk (geboren en getogen Nederlandse) dan leef ik zuinig, ik hoef niet zo nodig dure kleding, sieraden of dure vakantie`s, ik vind dat zonde van mijn geld, beleef daar geen plezier aan. Uit eten gaan doe ik ook niet vaak omdat ik het "er niet aan af eet", ik maak, voor minder geld, heel wat smakelijker en gezondere maaltijden. Ik leef dus niet bepaald Bourgondisch zoals onze zuiderburen. Wat zij gierig noemen noem ik zuinig en dat is voor mij geen lelijk woord! Omdat ik zuinig leef hou ik geld over en van dat geld geef ik aan goede doelen omdat ik dat niet zonde van mijn geld vind, ik zie dat gewoon als normaal! Het geeft trouwens wel een heel goed gevoel. In mijn omgeving viel het mij op dat echt iedereen aangeslagen was door de televisie-beelden van de ramp in Haïti en daardoor ook bereid waren gul te geven! Op dat gebied doen de media bijzonder goed werk!

Ik denk door goedkope emoties en door het gevoel van eigenwaarde dat zulke acties geeft. Een week ervoor was er op de tv een ouderpaar met een kind, dat teweinig zuurstof had gekregen bij de geboorte. De situatie van de ouders is onhoudbaar, maar niemand heeft daarop gereageerd. Ook de mensen niet die tegen euthenasie zijn op jonge, sterk invalide kinderen.

Nederland is een zeer welvarend land. Ook zijn de verschillen qua inkomens niet groot. Zo heeft elke nederlander de mogelijkheid geld te doneren. daarnaast is dit cultuur. wij willen niet teveel geld uitgeven aan onnoddige dingen, maar van goede doelen of loterijen zien wij het nut van in.

Nederlanders willen graag meedoen met elkaar, erbij horen, mee kunnen praten, een gevoel van saamhorigheid willen hebben en een goed gevoel over zichzelf hebben. Daarnaast zijn Nederlanders een sympathievolk, denk aan de zieligste laten winnen. Maar dat betekent dus ook een groot hart hebben voor mensen die echt in de nood zitten. En uiteraard draagt de tv ook een steentje bij, maar Nederlanders zijn gelukkig wel zo nuchter om niet overal in te trappen, zoals de Amerikanen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100