Waar komt al het geld dat je kan winnen bij grote spelshows vandaan?

Bijv. 1 tegen 100, Miljoenenjacht, dat soort shows. Je kan hier grote bedragen winnen, maar waar komt het geld vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Meestal investeert iemand in de show, en de mensen die kijken, die kunnen soms stemmen ofzo, en dan betalen ze dat met rente terug. En de mensen moeten betalen om mee te doen.

Vaak gewoon uit "eigen zak" van de omroep. Voor ons lijken die geldbedragen enorm, maar vergeleken met een uur tv-maken, valt dat reuze mee. En zit er geen reclame vooraf en na het programma...?

Dit soort shows worden meestal gesponsord of verzorgd door loterijbedrijven. en die halen hun opbrengsten uit al die mensen die niet winnende loten kopen

ze worden gesponserd en meestal maken ze een afspraak met de bank.

Het bescheiden prijzengeld voor de programma’s van de publieke omroep komt vooral uit de belastingen/de STER-pot/de leden van de omroepen. Denk aan een quiz als Per Seconde Wijzer en Twee voor Twaalf. Bij de commerciële omroepen gaat het anders. Veel prijzen in natura zijn gesponsord. ("Deze show wordt mede mogelijk gemaakt door...", een goedkope vorm van reclame.) Aan het prijzengeld van de grote shows betaal je ook zelf mee door loten te kopen bij de organisatie door wie de show gesponsord wordt (bijv. de Nationale Postcodeloterij of de Lotto). Kortom, als het je er echt om gaat geld te geven aan een goed doel, kun je dat veel beter ‘rechtstreeks’ doen aan dat goede doel dan mee te spelen met bijv. de Nationale Postcodeloterij. Linda de Mol en Caroline Tensen werken echt niet voor niets... De mogelijkheid bestaat, dat deze shows een verzekering afsluiten voor het "risico" dat een grote prijs moet worden uitgekeerd aan een quizkandidaat. Bij Miljoenenjacht is het mogelijk dat een kandidaat 5 miljoen euro wint. Volgens mij nog nooit gebeurd, maar het kan wel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100