Wat zijn de verschillen tussen Duitse en Nederlandse televisie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Veel, o.a. de taal

In Nederland zijn de meeste programma's die uit een ander land komen ondertiteld, terwijl ze in Duitsland meestal nagesynchroniseerd zijn.

Op de Nederlandse televisie worden in de nachturen 18+ programma's uitgezonden en op de Duitse televisie niet (of minder).

In Duitsland heeft elke regio hun eigen 'public' zenders (ARD, ZDF, WDR, MDR, BR, NDR, etc etc) en een aantal 'private' zenders (RTL, SAT, Kabel1, RTL-II, VOX, etc). Elke zender heeft een eigen, vast kanaal en hoeft geen uren met andere zenders te delen.

Wel een kenmerkend verschil is dat - via de satelliet - heel veel duitse kanalen vrij te ontvangen zijn, alle nederlandse zenders behalve bvn TV zijn gecodeerd en alleen via een nederlandse registratie te ontvangen.

De duitse tv is vaak veel strakker, vooral de publieke zenders. Er is minder ruimte voor vernieuwende programma's. Tevens in humoristische programma's is de humor natuurlijk typisch duits. Er worden in Duitsland meer dramaseries en tv-films gemaakt. Praten over seks, wat op de Nederlandse tv vrij gewoon is, is daar minder gebruikelijk. Ook heeft men in Duitsland "telenovela's" (Oorspronkelijk een zuid-amerikaans product) Dit is een genre dat lijkt op een soap, maar een afgerond verhaal is. De serie loopt dan wel dagelijks, maar voor bijvoorbeeld slechts een jaar. Veelal staat er 1 hoofdpersonage centraal en zijn er minder vaste hoofdpersonage's dan bij een gewone soapserie. Ook kent de serie (bijna) altijd een happy-end. Ze noemen het "Fernsehroman" wat televisieroman betekent. Het kan bijvoorbeeld gaan om een lelijke jongen die in de loop van de serie een succesvol zakenman wordt. In Nederland is zoiets 1maal geprobeerd in de vorm van de serie "Lotte", maar dit was geen succes. Er lopen in Duitsland meerdere telenovela's. Gewone soapseries kent men in Duitsland ook. Verder is er meer geld (omdat het land veel groter is, er meer kijkers kunnen worden getrokken, wat hogere reclameinkomsten betekent), hierdoor zijn veel programma's van hogere kwaliteit. Ook wordt in Duitsland (vooral de publieke omroepen, maar ook de commerciele) meer waarde gehecht aan de kwaliteit van de presentator, dan aan het uiterlijk (hoewel dit ook in acht wordt genomen) maar een volkszanger zal niet snel een groot progamma mogen presenteren. Betreffende de publieke omroepen: men kent geen stelsel van verschillende omroepen in Duitsland. Er is een algemene publieke omroep dat voorziet in: Nieuws, sport, achtergronden, drama, muziek, kunst, cultuur en in mindere mate dan in Nederland amusement. (amusement wordt namelijk gezien als iets wat door veel duitsers namelijk gezien als iets dat de vele commerciele omroepen al voldoende wordt uitgevoerd. Toegevoegd na 1 dag: Er zijn twee algemene publieke kanalen voor het hele land. Das Erste (ARD) en ZDF. De andere kanalen zijn per Deelstaat of soms meerdere deelstaten. Dit omdat het land veel groter is. In Nederland gebeurt nieuws altijd 'om de hoek'. Waar je ook woont, het is altijd maximaal een paar honderd kilometer verderop (vaak minder) en zijn de accentverschillen in ons land zijn kleiner. Iemand in Hamburg met een Noorduits accent is minder geïnteresseerd in nieuws over iemand met een zuid duits accent uit München (650km verderop)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Publieke_omroep

Nederland heeft extreme sensatiezenders als BNN. Die heb ik in Duitland nog niet gezien. Verder word in Duitsland veel nagesynchroniseerd.. vind ik beetje raar. Ene kant komt het heel onecht over en aan de andere kant leer je zo engels minder goed.

Ik vind de programma's van de Duitse zenders gewoon iets authentieker. Er zijn meerdere regionale zenders. Het omroepbestel is heel anders. Wel veel nasynchronisatie, maar ze hebben ook uitzending via 2 kanalen waardoor de kijker kan kiezen of ze het origineel of de Duitse nasynchronisatie willen. (Bij mij werkt dat niet. Ik krijg ze beide door elkaar heen. Ben ze ook bijna allemaal kwijt op het moment dankzij het beleid van mijn huidige provider. Zoek ook nog iets anders. Ik kijk ze liever dan de commerciële Nederlandse zenders.) Via de toegevoegde link (en de links daarin) kan je meer informatie vinden. Je vraag is namelijk wel een beetje vaag. Toegevoegd na 8 minuten: O ja, de Nederlandse tv werkt wel eens samen met de Belgen (Vlaamstalige.) Zo werken de Duitse programmamakers wel samen met de Duitstalige buurlanden zoals Zwitserland en Oostenrijk. Dat is een veel groter gebied. Dus zullen de budgetten om programma's te maken ook wel groter zijn en dat heeft ook wel invloed op de kwaliteit en het soort van programma's dat wordt uitgezonden.

Die niederländische Kanäle sind alle zusammen auf der Fernbedienung so schnell wie möglich zappen. Deutsch Sender werden oft als die Deutschen ein wenig albern und nicht zu verstehen Englisch synchronisiert. Im Gegensatz dazu das deutsche Fernsehen viele kommerzielle Kanäle, aber sie sind wenig oder gar nicht durch die Nedrlandse TV-Anbieter empfangen.

Bronnen:
hersenpan + Google translate = lol

Omdat Duitsland een veel groter land is, hebben de TV zenders meer budget. Zij kunnen dus veel geld aan shows uitgeven. Die shows zijn dan ook veel luxer en professioneler dan in Nederland.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100