Wie bepaalt de programmeringen op TV? Hoe is dat geregeld?

En in hoeverre doet de mening van de kijker er toe? Ik geloof nl. niet langer dat er echt rekening wordt gehouden met de kijker..anders zouden er niet op zoveel zenders dezelfde soort programma's zijn..veelal veel geklets en weinig inhoud of je moet alle tranen die worden als inhoud zien..
:-)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is een combinatie van kijkcijfers & verwachte kijkcijfers. Daarnaast zijn er ook nog regels van leeftijdsgrenzen(12+ niet voor 8 uur, 16+ niet voor 10 uur geloof ik). Op prime-time komen de programma's waarvan ze verwachte de meeste kijkcijfers te halen. Daarnaast word er ook nog gekeken naar het genre: kinderprogramma's niet om 10 uur s'avonds, praatprogramma's niet om 7 uur s 'ochtends bijvoorbeeld. Als laatste geld voor de 'groepen': SBS RTL & publieke omroepen: verschillend aanbod op verschillende zenders: NED1/RTL4/SBS6: Familiezender NET5/RTL8: Vrouwenzender RTL7/Yorin: Mannenzender NED 3: Jongeren/sport NED 2: Achtergrond RTL 5: 'comedy' (ik geloof dat dit de indeling is van de meest voorkomende zenders).

Helaas vrees ik dat je dat verkeerd ziet.. De indeling van de zenders wordt wel degelijk gebaseerd op de wensen van de kijkers. Anders zouden de inkomsten dramatisch omlaag zakken. Het publiek is helaas weinig critisch en kijkt alleen maar naar rommel.

Het hangt natuurlijk allemaal af van kijkcijfers. Die bepalen of een serie terug komt of zelfs tussendoor stopt. Voor als je naar de nederlandse tv zenders kijkt, zegt dat een boel over tv-kijkend nederland, helaas... Toegevoegd na 1 minuut: "Vooral" als je naar nederlandse tv zenders kijkt.... bedoelde ik. Alhoewel, bedenk ik er nu bij, dat zenders als MTV er ook wel wat van kunnen. Bah.

Bij de commerciële omroepen heeft niemand inspraak. Daar wordt de programmering bepaald door de sponsors en de kijkcijfers. Alle publieke omroepen (op de NOS na) hebben ledenraden die het programmabeleid mede bepalen. Maar de netcoördinatoren van de drie publieke omroepen hebben een hele dikke vinger in de pap. Toegevoegd na 51 seconden: Herstel: Waar 'drie publieke omroepen' staat, bedoelde ik 'drie publieke netten'.

De programmabonzen stellen een pakket samen dat door de zender-coördinatie wordt bekeken. Er zijn enkele eisen waaraan zo'n pakket moet voldoen. Het moet een gevarieerd aanbod zijn, zoals informatieve programma's als amusement, films e.d. die op een juist tijdstip uitgezonden dienen te worden. Die zender-coördinatie dient er voor te zorgen dat gelijkgestemde programma's niet gelijktijdig worden uitgezonden, maar je hebt gelijk als je zegt dat dat niet of nauwelijks gebeurt. Wat de inhoud van de programma's betreft, is het natuurlijk wel zo, dat we allemaal een eigen smaak hebben. Wat ik bagger vind, vindt een ander misschien prachtig en andersom.

De programmering word voor de Nederlandse zenders bepaald door de Programma directeuren van de diverse omroepen. En hierbij word steekproefsgewijs in enquetevorm het publiek om een mening gevraagd. Dus ik neem aan dat het publiek hier een redelijke inspraak in heeft...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100