Stemmen de Nederlandse commercieële tv- zenders hun reclameblokken op elkaar af ?

Of is het "toeval". Vaak worden alle reclamablokken op dezelfde tijd uitgezonden lijkt wel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn meerdere redenen waarom reclameblokken op het zelfde moment zijn. - veel programma's beginnen tegelijk, en dan zitten de reclames dus ook op ongeveer het zelfde moment - Er zijn maar 2 'organisaties' van commerciele tv-zenders. Rtl met RTL 4,5,7,8 en SBS met SBS 6, NET 5, Veronica. Dan heb je ook nog MTV, TMF & Comedy central die samen zitten bij MTV networks nederland. Deze bedrijven zullen de reclame op hun zenders tegelijk maken omdat: - Zenders hebben er belang bij dat reclames tegelijk zijn. Aangezien ze dan meer mensen hebben die kijken, en dan kunnen ze meer geld vragen voor reclames.

Ja, helaas wel en dat is absoluut geen toeval. Veel mensen 'zappen weg' tijdens een reclameblok. Ze willen dan dat je elders niet een programma terecht komt, maar ook in een reclameblok. (Zou verboden moeten worden :))

Waarschijnlijk heeft het veel te maken met het feit dat programma's ongeveer op dezelfde tijd beginnen, en dus allemaal na x tijd onderbroken worden voor reclame. Als de begintijd hetzelfde is, is die onderbreektijd meestal ook hetzelfde. Zappen helpt niet ;-)

Radiozenders doen hetzelfde. 5 minuten voor het hele uur allemaal dezelfde reclames uitzenden, dan allemaal hetzelfde a4-tje van het ANP voorlezen, en dan weer 5 minuten dezelfde reclames. Ik schakel op het hele uur altijd over naar de BBC Worldservice, op de middengolf. Scheelt een hoop geschreeuw.

het maken van afspraken tussen instanties die ten nadele zijn voor de consument zijn in Nederland toch verboden? Zie: mededingingswet (bij Kartelvorming)

Dit heeft alles met wetgeving te maken. Commerciële zenders mogen niet korter dan 20 minuten uitzenden. Als de meerderheid van zender om bijv. 20:00 uur een programma starten, is het logisch dat om 20:20 de reclames beginnen op al deze zenders.

Bronnen:
Quest

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100