Wat is de echte naam van Assepoester?

In de film Assepoester heet het meisje Assepoester. In Doornroosje heet het meisje eigenlijk Aurora. Maar heeft Assepoester ook een echte naam? Haar stiefzussen en stiefmoeder noemden haar zo, maar ze heeft vast wel een échte naam gehad?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In het sprookje wordt de 'echte' naam niet genoemd. In een volledige Nederlandse uitgave van "Grimm - sprookjes voor kind en gezin" wordt zij beschreven als het 'enige dochtertje' van een rijke man wiens vrouw stierf. "Het meisje" ging iedere dag naar het graf, schreide en bleef vroom en goed. Het gaat fout als de rijke man trouwt met een andere vrouw wier dochters haar als een voetveeg behandelen: "Bovendien deden de zusters al het mogelijke om haar verdriet te doen, bespotten haar en strooiden de erwten en linzen in de as, zodat zij ze weer moest gaan zitten uitzoeken. 's Avonds als zij moe was van het werken mocht zij niet in een bed slapen maarmoest bij de haard in de as gaan liggen en omdat zij er daardoor altijd stoffig en vuil uitzag noemde men haar Assepoester." Een naamloos meisje dus maar wel een dat de echtgenote wordt van een koning. En de stiefzussen die, volgens het sprookje, 'uiterlijk mooi en blank waren maar innerlijk lelijk en zwart' - de tegenstellingen worden weer eens goed aangezet - worden gestraft voor hun botte gedrag door twee duiven die Assepoester begeleiden op weg naar de kerk: "Toen nu de bruiloft met de koningszoon gevierd zou worden, wilden de beide valse zusters bij Assepoester in het gevlij komen en delen in haar geluk. Bij het ter kerke gaan van de bruidsstoet liep de oudste aan haar rechterzijde en de jongste links. Toen pikten de duifjes ieder een oog uit. Bij het uitgaan van de kerk liep de oudste links en de jongste rechts en toen pikten ze duifjes ieder het andere oog uit. En zo werden ze voor hun boosheid en valsheid voor het leven met blindheid gestraft." Interpreterend zou je kunnen zeggen: het is wezenlijk dat het meisje geen naam heeft want de moraal is: zelfs zonder naam maar met het juiste karakter kun je van 'niets' 'iets' worden terwijl degenen die van de buitenkant alles mee lijken te hebben uiteindelijk het onderspit zullen delven als de binnenkant niet deugt.

Ik kom niet verder dan Cinderella.

Bronnen:
www.betekenis-definitie.nl/Cinderella

Ella. She was always covered in cinders from the fire, so her stepsisters called her "Cinder-Ella" Haar echte naam is Ella.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100