Wat is de officiële naam van die kleine LP's? En de grote LP's?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De officiele naam van de kleine LP's is: Single (niet te verwarren met CD-single). En die van de grote LP's is gewoon LP (Langspeel Plaat).

Of een Vinyl Plaat. Toegevoegd na 50 minuten: althans, in de volksmond vaak vinyl genoemd.

Ik noem die kleine altijd KP -> Kort speel Plaat. ;) Formeel heten ze wel singles. En de grote zijn inderdaad LP's

Vergeet de goeie ouwe trouwe 12 inch niet ;-) Ook wel maxisingle genaamd.

Er zijn/waren er 3. De kleinste is single, d.w.z. dat er 1 liedje op past. Daarna krijg je de maxi single, mat wat meer ruimte. En dan is er nog de Lp, oftewel de long play. Heel ver daarvoor had je ook nog de 78 toerenplaat met dezelfde afmetingen, maar een veel kortere speelduur dan de LP.

Je had ook nog de EP die was bedoeld als promotie van een LP, er stonden 4 nummers op

Het waren grammofoonplaten. De grote noemden we een langspeelplaat, een LP dus, en die draaide je op 33 toeren. De kleine grammofoonplaatjes heetten de 45-toeren plaatjes. Die is men later, toen steeds meer woorden rechtstreeks uit het Engels werden overgenomen, singles gaan noemen.

Nou kijk. Is de grote (12 insjes) met de veel liedjes is de LP ook de langspeelplaat. De grote (nog steeds 12 insjes) met de weinig liedjes en de sneller draaien is de maxi-single. De kleine (7 insjes) met de sneller draaien en de twee liedjes totaal is de single. De kleine (ook 7 insjes) met de langzaam draaien en de meer liedjes is de ep. Dan daartussen (is met 10 insjes) met veel of weinig liedjes en snel of langzaam draaien is de mini-lp

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/10-inch
http://nl.wikipedia.org/wiki/Extended_play
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lp
http://nl.wikipedia.org/wiki/Single_%28muziek%29

De maxi singles (even groot als een langspeelplaat) en gewone singles draaien 45 toeren (rondjes) per minuut. De Lp's (langspeelplaten) draaien 33 toeren per minuut.

Vinyl platen had je in drie formaten: 12 inch (30cm) - dit was een LP (long play 33 rpm) of een maxi-single (45 rpm) 10 inch - dit was de zogenaamde EP (extra play 33 rpm), vooral in de jaren zestig populair 7 inch - dit waren meestal singles (45 rpm), soms stonden er twee liedjes op één kant. Bij Wikipedia vindt je een uitgebreider schema, waar ook 78 toeren plaatjes bij staan. http://nl.wikipedia.org/wiki/Grammofoonplaat

Je hebt ook nog EP's (vaak met 6 nummers er op of zo) en 12-inch. Daar stonden vaak extended versions op van singles.

En dan had je nog de quadrofonische LP.die met een decoder werkte en een element vergde die in staat was 45 KHz(!!) weer te geven en de LP met dubbele speelduur, waar de groeven dichter op elkaar zaten en daarom een beperktere dynamiek , vooral in het laag hadden. ( van de eerste is oa een synthesizerweergave van Bach gemaakt , van de tweede een opname van Toon Hermans , beiden in mijn bezit) Die stonden nog niet bij de andere antwoorden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100