Voor elk gedraaid liedje op de radio verdient de artiest geld (royalties), betaald het radiostation die deze liedjes uitzendt dit?

Als dat zo is, hoe komt het dat een muziekstation als bijvoorbeeld 3fm nog het hoofd boven water kan houden want de hele dag wordt muziek gedraaid maar dit moet ook betaald worden toch?
Hoe zit dit precies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een zender als 3fm verdient weer geld door het uitzenden van reclame & door een subsidie van de overheid. puur commerciele stations krijgen geen subsidie en betalen voor de nummers via reclame inkomsten en de opbrengsten van belspelletjes.

Ja, maar indirect. Wat er gedraaid is moet precies worden opgegeven aan de BUMA en de SENA. Die keren uit aan de artiesten en de componisten, en innen het geld bij de radiozenders.

Ieder radiostation betaald (afhankelijk van de grootte, het bereik, wel of geen webstream etc) een bepaald bedrag aan BUMA. Daarnaast moeten radiostations nauwkeurig bijhouden welke liedjes ze draaien (dit gaat door de uitstekende automatisering zo goed als automatisch). Na een X aantal weken stuurt het radiostation deze lijst naar BUMA en aan de hand daarvan betaald BUMA een deel van het geinde bedrag uit aan de artiesten, gelet op het aantal keer het liedje is gedraaid. Een radiostation verdient weer geld door de verkoop van commercials en uit andere commerciële activiteiten. Publieke radiostations krijgen vaak ook nog subsidie van gemeente, de provincie of de staat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100