Denken jullie dat er een duidelijk verschil bestaat tussen de mate van geweld bij betaalde en gratis muziek evenementen?

Naar aanleiding van verschillende gevechten bij gratis concerten ben ik me af gaan vragen of dit ook zou gebeuren als mensen betaald hadden voor dit evenement. Ik ben erg benieuwd wat jullie vinden!!

Weet jij het antwoord?

/2500

voor betaalde festivals en concerten, komen over het algemeen hetzelfde publiek, iedereen betaald voor dezelfde dienst. en mensen gaan niet betalen voor een kaartje voor iets wat ze niet leuk vinden. die mensen willen er misschien wel even uit, en bezoeken een gratis optreden. ook al zijn zij geen fan. Dat wilt niet zeggen dat er een verband is tussen een gevecht. Misschien dat iemand minder te besteden heeft, en in het drugscircuit zit ofzo. het kan zoveel redenen hebben dat er een opstootje plaats vindt. kan ook nog aan een agent liggen die verkeerd handelt.

Mijn ervaring is dat mensen dingen die gratis zijn, ook een stuk minder 'waardevol' waarderen. Dat geldt b.v. ook voor artikelen die je op Marktplaats zet, je kunt nog beter een flesje wijn in ruil vragen dan het gratis weggeven,. het gezeur dat je daar mee krijgt is echt ongelofelijk. Ik denk dat gratis feesten ook wel georganiseerde relschoppers zullen trekken. Die zoeken immers een publiek om tegenin te rellen en zijn niet bereid daarvoor te betalen.

Persoonlijk zat ik hier ook al eens over na te denken. Op betaalde festivals komen vooral mensen die daar graag heen willen, en daar het geld voor over hebben om een gezellige tijd willen hebben. Op gratis festivals, komen mensen die er graag heen willen, maar ook nieuwsgierige mensen. Niet altijd mensen die het gezellig willen hebben dus. Persoonlijk valt het me op dat de sfeer op een gratis festival altijd wat minder is omdat er vaak veel hangjeugd rondhangt die misschien de muziek of wat dan ook eigenlijk helemaal niet leuk vinden, maar gewoon uit nieuwsgierigheid zijn gekomen. Er is wat te doen en er zijn veel mensen te zien. Zodra deze groepen zich beginnen te vervelen, is de kans er dat er wat persoonlijkheden botsen tussen andere mensen. Er hoeft hier echter niet altijd sprake van te zijn, van belang is volgens mij ook het "soort" festival: house en hardstyle trekt ander publiek dan pop en rock.

Geweld verpest het dure concert waar je zo graag heen wilde en je er veel moeite voor moest doen om het "haalbaar"te maken. Dan ga je dus niet de boel zitten verzieken, net als die andere 10 000 (of ander aantal) fans en liefhebbers. Dus worden dit soort concerten zelden of nooit verstoord door de concertgangers zelf. Nog wel eens flipt de artiest zelf, door middelen-gebruik of een vermoeiende nacht met veel sex en weinig slaap of beide. dat komt niet heel vaak voor, de artiest is dan ineens ziek of onwel geworden. Van alle aanwezigen zijn het dus de concertgangers die bij geweld op problemen het zwaarst de klos zijn, naast de organistor. Bij gratis concerten is er geen drempel, dus geen filter en komen er dus ook mensen wiens hobby niet zozeer muziek is, maar rellen en herrieschoppen. Die hadden met een toegangsprijs van 50 Euro of zo hun tijd wel in de kroeg of ergens anders doorgebracht. Ik denk dus dat er zeker een verband bestaat tussen de toegangsinspanning(dat kan dus ook een andere factor zijn dan geld alleen, bijvoorbeeld een flinke reis) en geweld. Daar zal dus een ongekeerde evenredigheid te verwachten zijn.

heeft er volgens mij niks mee te maken maar het bier dat in de buurt is, dat zorgt voor vechtpartijen, dus verbieden van alcohol bij een betaald evenement en verbieden van alochol bij een gratis evenement en het vechten zal veel minder zijn

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100