Kun je jezelf ''trainen'' in het improviseren van melodieën op de piano?

Ik zou graag alle melodieën die op een bepaald moment in mijn hoofd zitten op de piano kunnen spelen, maar het lukt me nog niet zo goed om het ook meteen letterlijk zo te spelen met beide handen, kun je hierop ook oefenen?

Toegevoegd na 2 minuten:
Ik heb wel al pianoles gehad, dus de notennamen etc ken ik wel.

Toegevoegd na 12 minuten:
En kan muziek luisteren en het naspelen zonder bladmuziek op te zoeken (Bij velen bekend als : ''To play by ear'' ) hier ook aan bijdragen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Melodieën die je in je hoofd hebt, zijn vaak erg ingewikkeld en moeilijk na te spelen. Daarmee beginnen is vaak wat te hoog gegrepen. Als eerste stap raad ik je aan om bestaande melodieën na te spelen: eerst kinderliedjes en sinterklaasliedjes. Dan concentreer je je op de noten, het ritme is vaak niet zo moeilijk. Als je dat kan, probeer je er een bas onder te verzinnen. Je kunt het daarna verder uitbouwen naar liedjes van de radio. Nog twee andere methodes: 1) zing de melodieën eerst, dan onthoud je ze en kun je ze makkelijker naspelen. 2) leer de stukken van pianoles uit je hoofd, dan speel je namelijk heel anders dan wanneer je van blad speelt. En het belangrijkste: experimenteer er lekker op los. Wat eruit komt, zijn misschien niet de melodieën die je in je hoofd had, maar dat weet haast niemand...

zeker, de toonladders van buiten leren en je bent al een heel eind.

Wat ik altijd doe is een akkoorden schema pakken, en dan als gebroken akkoorsen spelen met mijn linkerhand en dan oets improviseren met minn rechterhand. Een voorbeeld van zo'n schama is C-G-Am-Em-F-Em-F-G en dan weer van voren. Maar er zijn er veel meer, dus je kan er lustig op los improviseren. Als je een melodie inje hoofde probeert na te spele of zo is het het handigst om de toonsoort te vinden om de akkooren er makkelijker er bij te kunnen vinden. Of je transponeert je melodie gewoon naar C of zo.

Ik weet niet hoe lang je pianoles hebt gehad, en hoe vaak je piano speelt, maar om een melodie te kunnen improviseren of naspelen zonder bladmuziek moet je een aardig absoluut gehoor hebben en een goede kennis van je instrument. Dan ben je dus redelijk muzikaal onderlegd. Je zou door kunnen gaan met pianolessen, en je speciaal daarop kunnen richten. Dus door de pianoleraar te vragen hoe je dit het beste kunt aanpakken. Als je het zonder extra les wilt doen moet je echt dagelijks oefenen, en beginnen met simpele melodieën.

mijn zus kan niet improviseren op piano ik juist wel heel erg goed maar mn zus die kan chopin spelen van bladmuziek en ik kan helemaal nix behalve improvisren mn zus is jaloers op wat ik heb en ik ben jaloers op wat zij heeft

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100